Választás 2010

2010.04.06. 19:28

Választási jótanácsok 1.

A Kemma.hu és a 24 Óra sorozatában bemutatunk néhány fontos választási tudnivalót. A mai részben azt tudhatják meg olvasóink, hogy mit kell tenniük, ha lakhelyüktől eltérő településen kívül szeretnének szavazni.

Petrik J.

Április 11-én tartják az országgyűlési képviselő-választás első fordulóját. A második kört április 25-én rendezik. Mindenki az értesítőn megjelölt szavazókörben személyesen szavazhat.

Amennyiben a voksolás napján lakhelyétől eltérő településen tartózkodik, a lakhely szerint illetékes jegyző igazolással szavazhat tartózkodási helyén. Ezt az igazolást személyesen, vagy valakit meghatalmazva legkésőbb április 9-én 16 óráig kérheti.

Ha ajánlott levélben kéri ezt a dokumentumot, akkor annak éppen ma (április 6-ig) kellett megérkeznie a jegyzőhöz. A kérelemhez szükséges formanyomtatványhoz bármely polgármesteri hivatalban hozzá lehet jutni, illetve a www.valasztas.hu honlapról is letölthető.

Fontos tudnivaló, hogy az első-, a második-, illetve mindkét választási fordulóra igényelhető ilyen igazolás. A kérelemnek tartalmaznia kell: a választó polgár nevét, személyi számát, lakcímét, annak a településnek a nevét, ahol a szavazás napján tartózkodik. Továbbá azt is fel kell tüntetni a dokumentumon, hogy melyik választási fordulóra kér jegyzői igazolást. Az engedély birtokában a választó az igazoláson megjelölt szavazókerületben voksolhat.

A külföldön tartózkodó magyarok már szavaztak

Időközben a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok már túl is vannak a választás első fordulóján. Néhány érdekesebb adat, ahol száz százalékos volt a részvétel a külképviseleteken megejtett voksolás során: Azerbajdzsán (7-en szavaztak), Belorusszia (5), Grúzia (14), Indonézia (7), Jordánia (13), Kazahsztán (10), Kuba (9), Lettország (7), Libanon (1), Litvánia (1), Macedónia (3) Marokkó (4), Nigéria (8), Pakisztán (6).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!