Sport

2010.08.09. 21:52

Három sportolónk utazik az ifjúsági olimpiára

Berki Lilla tatabányai súlyemelő, illetve Szijj Katinka és Kapás István komáromi sportlövők képviselik megyénk színeit a szombaton kezdődő szingapúri ifjúsági olimpián.

Hamburger Kinga/Kovács László

Az I. Ifjúsági Olimpián kétszázöt ország mintegy négyezer 14-18 év közötti fiatalja méri össze tudását. Huszonhat sportág kétszázegy számában avatnak bajnokot. A magyar küldöttség kedd délután repül el Szingapúrba.

Berki Lilla, a Tatabányai SC súlyemelője a soroksári Szűcs Petrával szállt harcba az indulást jelentő kvótáért. Június elején a magyar szövetség elnökségi ülésen, a szakmai bizottságok javaslatai alapján döntött úgy, hogy megyeszékhelyünk versenyzője próbáljon szerencsét a játékokon. Edzője, Pócza Károly elmondta: nagyon büszkék rá, tanítványa szorgalmas, céltudatos sportoló.
– Lilla három éve ismerkedett meg a sportággal, egy iskolai kiválasztás alkalmával csatlakozott hozzánk. Akkor még a Ságvári általános iskola tanulója volt. Az olimpián a hetedik-tizedik hely egyikére várjuk, remélem sikerül bizonyítania tehetségét a 48 kg-osok között. Remek eredményeket tudhat maga mögött, hiszen egyebek mellett többször nyert országos bajnoki címet, csúcstartó szakításban és lökésben, valamint a valenciai ifjúsági Európa-bajnokságon is remekül szerepelt, összetettben a hatodik helyen végzett. Óriási mérföldkő lehet életében a mostani verseny. Bízom abban, hogy jól szerepel, s kiváló élsportoló válik majd belőle – zárta mondandóját Pócza Károly.
Berki Lilla három hetet edzőtáborozott, az elutazás előtt néhány nappal is keményen készült.
– Már nagyon izgatott vagyok, nehezen hittem el még júniusban, hogy valóban én utazhatok. Tizenötödikén szólítanak majd dobogóra, bízom abban, hogy helytállok. Szakításban 47 kilogrammot, lökésben pedig 61 kilót szeretnék teljesíteni, s a hetedik-nyolcadik hely egyikét megszerezni – mondta Berki Lilla.

A komáromi Szijj Katinka a márciusi norvégiai Merakerben megrendezett sportlövő Európa-bajnokságon hatalmas bravúrt végrehajtva aranyérmet érdemelt ki, így kiharcolta magának a szingapúri repülőjegyet. Klubtársa, Kapás István teljesítménye akkor nem ért kvótát, ám mivel folyamatosan jó teljesítményt nyújtott, ezért úgynevezett a négy szabadkártya egyikét megkapta. A két sportlövő mellett ott lesz edzőjük, Kisvárdai István is.
– Az ifjúsági olimpián csak légfegyveres szám lesz, húsz-húsz versenyző áll majd lőállásba a lányoknál és a fiúknál egyaránt – tudtuk meg Kisvárdai Istvántól. A szakvezető így folytatta: – Hatalmas sikerként értékelem azt, hogy hazánkat két komáromi sportlövő képviselheti a világ legjobbjai között. Hozzáteszem azt is, Európából hat-hat versenyző szerepel Szingapúrban. Naponta két edzést tartottunk, versenyeken vettünk részt. Katinka és István is bármilyen eredményre képes. Istvánért 22-én, Katinkáért pedig 25-én kell szorítani. A körülményeket nem ismerjük, nem tudjuk, milyen edzéslehetőségek fogadnak. Hosszú az idő a versenyig, de bízom abban, hogy kijön nekik a lépés. Készen állunk Szingapúrra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!