Sport

2008.12.18. 14:25

Kiváló sportolónk elhagyja az országot: Bécsben folytatja

Az oroszlányi ORTRI színeiben versenyző tatabányai triatlonos, Tóth Zsófia komoly döntést hozott. Egy bécsi klubban folytatja pályafutását.

Kovács Eszter

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Tozsó egy korábbi versenyen
[/caption] Beszámoltunk róla, hogy az ORTRI kiváló évet zárt, hiszen az egyesületi pontversenyben az élen végzett. A Magyar Triatlon Szövetség  joggal választotta az év legjobbjának az egyesület több sportolóját is Licskó Csaba tanítványai közül. Balogh Barbara triatlonban és duatlonban is a legjobbnak bizonyult, Szalay Szandra duatlonban lett a legkiválóbb junior korú magyar versenyző. Halász Annamária a felnőttek összevetésében végzett az élen. Az egyesület legeredményesebbje Tóth Zsófia lett, aki az ország legjobb junior és U23-as korú triatlonistája lett.

A sportág Tozsójával kapcsolatban ez a kevésbé meglepő hír. Ami nagy durranás: a  Tatabányán élő kiválóság és edzője, Licskó Csaba útjai kettéváltak. A magyar triatlonsport egyik legsikeresebb edző-tanítvány kapcsolata ért véget egy döntéssel. Zsófi követi párját, a szintén triatlonista, kettős állampolgár Wohlmutter Christiant Bécsbe.

A váltásról Zsófi így beszélt: – Sok ajánlatot kaptam, többek között francia és kanadai klubok is érdeklődtek. A barátom az osztrák fővárosban tanul, és egy ottani egyesületben sportol. A tanulás szempontjából is jó lehetőség Bécs, az egyetemen ki is néztem már, mi az, ami érdekelne. Szívesen foglalkoznék sporttudománnyal. Először persze a német nyelvvel kell megbírkóznom, hiszen mindig is angolt tanultam.

Zsófi a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban fejezi be jövőre középiskolai tanulmányait. – Minden pénteken iskolában vagyok, ilyenkor legtöbbször dolgozatokat írok.
Aztán gyorsan újra sportolni kezdünk. – Nagy a csapat Bécsben, minden korosztály képviselteti magát, profik öten-hatan vagyunk. Nyelvi nehézségeim nem nagyon vannak, mert a vezetőedzővel angolul tudok kommunikálni, egyéb helyzetekben pedig a barátom besegít. A tréningekben sok a hasonlóság, de a kint töltött egy hónap alatt is sok technikai és taktikai újdonsággal is találkoztam. A lényeg persze ugyanaz, edzeni kell keményen.

A jövő? – A 2012-es londoni olimpiának rendelünk alá mindent. Az odáig vezető úton persze lesznek fontos állomások 2009-ben is. Elindul egy új nemzetközi sorozat, U23-as Eb-t és vb-t is rendeznek, valamint a felnőtteknek is kontinensviadala lesz – vázolta a feladatokat Tozsó, aki a hazai versenyeken várhatóan az ORTRI színeiben áll majd rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!