Sport

2008.09.09. 23:45

Tóth Zsófia olimpiai álmokat dédelget

A 18 éves triatlonista, Tóth Zsófia, egyéniben negyedik, váltóban pedig bronzérmes lett a spanyolországi Pulpiban megrendezett U23-as triatlon Európa-bajnokságon.

kemma.hu

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Tóth Zsófia egyéniben negyedik, váltóban pedig harmadik lett a spanyolországi U23-as triatlon Európa-bajnokságon
[/caption]

A 37 indulót számláló mezőnyből a még csak juniorkorú versenyző éppen hogy lemaradt a dobogóról, de még így is a legeredményesebb egyéniben versenyző magyarként zárhatta a 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló kontinensviadalt. Az éremszerzés még sem maradt el, a Tóth Zsófia, Szalay Szandra és Kovács Zsófia alkotta trió a váltóversenyek alkalmával már a dobogó harmadik fokára állhatott az U23-as erőpróbán.

Zsófi hazaérkezése után a következőket nyilatkozta a spanyolországi Eb-ről és az eddigi versenyszezonról:

„Hosszú versenyidőszak után mentünk ki erre a spanyolországi Eb-re, hiszen már május óta folyamatosan csúcsformában kellett lennem, ezért kicsit fáradt voltam. Tulajdonképpen a vancouveri triatlon-világbajnokság volt a csúcsverseny idén, ahol bronzérmet szereztem, így most nem volt akkora az elvárás. A cél az volt, hogy tisztesen helytálljak, s úgy érzem ez sikerült is. A körülmények és a szervezés is ideális volt. Ugyan hőség volt, de ez engem nem zavar, mert szeretek melegben versenyezni. A tengeren viszont többméteres hullámok csaptak át a fejem fölött, ezért az úszással volt egy kis problémám. Szinte az egészet végig szenvedtem, így magamhoz képest most közepes teljesítménnyel szálltam ki a vízből.

Az egyik legnagyobb név, az olimpiai ezüstérmes portugál Vanessa Fernandez rajt-cél győzelmet aratott a versenyen. Én a mögötte kialakult tízfős üldöző bolyt követtem, s az utolsó körben sikerült is felzárkóznom. A futás a legerősebb számom, így az első körök után már a második helyen futottam. Viszont nagyon kemény volt a pálya, mert az első 500 métert egy húszszázalékos emelkedő, azt pedig murvás kavicsos út követte. Az energiám lassan elfogyott, így a biztos negyedik helyet tudtam megszerezni. Annak viszont nagyon örülök, hogy a vasárnapi váltóversenyen megszereztük a lányokkal a bronzérmet.

Most egy kis pihenő következik, ami rám fér a sok verseny után, majd a Riminiben megrendezendő Duatlon világbajnoksággal zárom az idei szezont. Ez amolyan „hab a tortán” verseny lesz, remélem jól sikerül. Részemről inkább a triatlonon van a fő hangsúly, hiszen az olimpiai sportág. Számomra pedig a hosszú távú cél az olimpiai szereplés. Nagy szerencsém, hogy sokan állnak mögöttem, segítenek, hogy csak a sportolásra koncentrálhassak. Fontos számomra a család, az edzők és persze a biztos háttér, mint például a Segíthetek? Tehetségtámogató program támogatása, mivel csak így biztosítható, hogy megfelelő versenyeken induljak. Azt gondolom, vannak tehetségek ebben az országban, de oda kell rájuk figyelni, ne kallódjanak el, ha azt szeretnénk, hogy ott legyenek Londonban, 2012-ben. Én ott szeretnék lenni.”

Zsófi már három éve kerettag

Tóth Zsófia 18 éves kora ellenére már a felnőttek között is versenyez, 2005 óta válogatott kerettag, és számos versenyről éremmel térhetett haza. Az oroszlányi tehetség a válogatottság évében megrendezett Eb-n egyéniben már az ötödik helyen, csapatban pedig az Európa-bajnoki címet jelentő első helyen végzett.

Az éremeső tovább hullott, hiszen a 2007-es Duatlon Világbajnokságon egyéniben és váltóban is a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a Triatlon Tour állomásain kétszer aranyérmet, két alkalommal ezüstérmet, egy alkalommal pedig bronzérmet akasztottak a nyakába. Zsófi idei szereplése is rendkívül figyelemreméltó, hiszen élete első felnőtt világversenyén, a Lisszaboni Eb-n bravúros szerepléssel lett tizenegyedik, míg a Tóth-Szalay-Horváth alkotta staféta rajt-cél győzelemmel szerezte meg a junior-váltók aranyérmét.

A 2008-as Triatlon Touron már négy elsőséget illetve egy második helyet tudhat magáénak, így a hazai mezőnyben jelenleg a sprint- és olimpiai távokat is beleértve, veretlen. Zsófi három éve a Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program résztvevője.


Az éremeső tovább hullott, hiszen a 2007-es Duatlon Világbajnokságon egyéniben és váltóban is a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a Triatlon Tour állomásain kétszer aranyérmet, két alkalommal ezüstérmet, egy alkalommal pedig bronzérmet akasztottak a nyakába. Zsófi idei szereplése is rendkívül figyelemreméltó, hiszen élete első felnőtt világversenyén, a Lisszaboni Eb-n bravúros szerepléssel lett tizenegyedik, míg a Tóth-Szalay-Horváth alkotta staféta rajt-cél győzelemmel szerezte meg a junior-váltók aranyérmét.

A 2008-as Triatlon Touron már négy elsőséget illetve egy második helyet tudhat magáénak, így a hazai mezőnyben jelenleg a sprint- és olimpiai távokat is beleértve, veretlen. Zsófi három éve a Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program résztvevője. Tóth Zsófia Tóth Zsófia egyéniben negyedik, váltóban pedig harmadik lett a spanyolországi U23-as triatlon Európa-bajnokságon -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!