Esztergom

2022.06.17. 17:00

Tanszékvezető kapott Gloria Artis-díjat

Rangos lengyel elismerést, a kulturális miniszter által adományozott Gloria Artis bronz érdemrendjét vette át nemrégiben Pálfalvi Lajos.

R. V.

Az irodalomtörténész, műfordító, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) Lengyel Tanszékének vezetője Krakkóban kapta az elismerést. A kulturális területen kapható egyik legmagasabb lengyel elismerést a lengyel irodalom fordítóinak 5. világkongresszusa ünnepi megnyitóján adta át Dariusz Jaworski, a Lengyel Könyvintézet igazgatója.

Piotr Glinski, lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter köszöntőlevelében kiemelte: a műfordítók ablakot nyitnak egy idegen nyelv falába, amelyen keresztül az olvasók a világ minden tájáról betekinthetnek, megismerhetik Lengyelországot és a lengyeleket, megtudhatnak valamit életünkről, történelmünkről és kultúránkról. 

Pálfalvi Lajos a lengyel irodalom kiemelkedő népszerűsítője
Pálfalvi Lajos a lengyel irodalom kiemelkedő népszerűsítője (Forrás: PPKE BTK)

A József Attila-díjas tanszékvezető a lengyel irodalom kiemelkedő népszerűsítőinek szánt Transatlantyk-életműdíj kitüntetettje is, ezt a 2017-ben szervezett krakkói műfordítói világkongresszuson vette át. Pálfalvi Lajos polonistát több fordítónemzedék nevelőjeként tartják számon. Magyarra ültetett át számos kortárs lengyel szépirodalmi alkotást, többek között a Nobel-díjas szerzők, Olga Tokarczuk és Czeslaw Milosz, valamint Witold Gombrowicz, Józef Mackiewicz és Antoni Libera műveit. Lefordított több irodalom- és gondolkodástörténeti, történelmi tárgyú könyvet is, jelenleg a neves lengyel történész, Andrzej Nowak Lengyelország története című monumentális, többkötetes munkája fordításán dolgozik. Pálfalvi Lajos 1999 óta tanít az esztergomi karon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!