Oroszlány

2022.06.04. 11:00

Sötét témában csillan fel a remény sugara a központ sorozatában

Hogyan lehet testközelből megfogni a nők elleni bántalmazás témáját? Remek példa rá Dezső Nikoletta Női szemmel című könyve.

Wágner Zsanett

Forrás: beküldött

Komoly témát, a párkapcsolaton belüli erőszakot és a bántalmazást fejtegeti Dezső Nikoletta Női szemmel című könyvében. A szerző reméli, hogy az oroszlányi bemutató még nagyobb teret enged annak, hogy felhívják a problémára a közönség figyelmét. Vele beszélgettünk a könyv létrejöttéről.

A fogalom nagyon is aktuális, a közvetlen környezetünkben is könnyen találunk példát erőszakos viselkedésre, de a tardosi szerző a fogalmakkal együtt járó tünetekről is ír. Szól az érzelmi hullámvasútról, a depresszióról és túlélésről. 

– Bevallom, nem szórakoztató olvasmány született. A bennem lezajlott érzelmeket szerettem volna átadni és megmutatni. Például azt, hogy egy nő hogyan éli meg a lelki bántalmazást – mondta Dezső Nikoletta, aki több alkalommal népszerűsítette már könyvét Budapesten és Tatabányán is. 

A könyv az olvasók szerint nagyszerűen sikerült. Története a nők elleni bántalmazásról szól, amelynek alapjait az élet írta. A szerző saját példáján keresztül mutatja be a bántalmazást. Ennek ellenére nem lett önéletrajz.

– A könyvben két barátnő szemszögén keresztül mutatom be, milyen hullámvasutakkal lehet találkozni egy kapcsolatban. Legyen az egy jó viszony, vagy egy rossz – árulta el Nikoletta, akinek első gondolata az volt, hogy az írás jó terápia lehet a vele történtek feldolgozására.

Sok esetben azt tanácsolják szakemberek, hogy „írja ki” magából az ember a traumákat. Egyebek mellett az is eszébe jutott Dezső Nikolettának, hogy a könyv által lehet segíteni a hasonló helyzetbe került hölgyeken, és hogy milyen fontos érezniük, nincsenek egyedül a problémáikkal. A terv az olvasói visszajelzések alapján ragyogóan sikerült. Többen úgy fogalmaztak, megszületett a remény könyve, amelynek bemutatója újra útra kel.

Mint ismert, a világjárvány miatt elmaradtak bemutatók és egy korábbi interjúban Dezső Nikoletta úgy fogalmazott: a tervek szerint tavasszal várható. Az írónő elárulta azt is, hogy a visszajelzések alapján nem kérdés a regény folytatása. 

– Sokszor nem is gondolnánk, de bárki erőszakoskodhat velünk környezetünkben. Fizikailag is, lelkileg is. Lehet szó szomszédról, valamelyik munkatársól, esetleg barátról vagy rokonról – hívja fel a figyelmet a tardosi írónő, aki a párkapcsolati bántalmazást nemtől független problémának látja.

Szerinte az általa körbejárt téma nehézségét adja, hogy még mindig tabuként kezelik. A szerző úgy fogalmazott, pozitívum, hogy már sok olyan szervezet segíti a bajbajutott nőket és gyereket, mert a bántalmazás sajnos sokszor őket is érinti. 
Újra útjára indul - A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár „Így Írnak ők…” című sorozatának legújabb előadásán mutatják be a könyvet. Hétfőn, május 30-án, 17 órai kezdettel várják a nők elleni erőszak témája iránt érdeklődőket a kulturális központba. Lehetőség lesz dedikáltatni és megvásárolni a könyvet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!