Megyei információ

2022.06.03. 17:00

Robotokkal versenyeztek Tatabányán a gyerekcsapatok, hatan jutottak tovább

Az Edutus Egyetem adott otthont a World Robot Olympiad (WRO) második regionális elődöntőjének: LEGO robotok árasztották el az intézmény auláját.

R. V.

Forrás: beküldött

A megmérettetésen 11 csapat vett részt, a versenyzők Komárom, Mosonmagyaróvár, Gyönyös, Esztergom, Győr, Nagymaros és Dág városából érkeztek. A rendezvényt Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében örömét fejezte ki a jelentkezők egyre növekvő száma miatt és mindenkinek sok sikert kívánt. A verseny során sok izgalom volt, az épített LEGO robotok jól működtek és a résztvevők sikeres versenyköröket zártak. 

Az elődöntőn RoboMission kategóriába mérte össze a tudását a 8–12 év közötti, a 12–15 év közötti, valamint a 15–19 év közötti korosztály. A csapatok által épített robotoknak különböző küldetéseket kellett végrehajtani. A legkisebbeknek egy olyan robotot kellett építeni, ami a LEGO akadályokkal teli pályán lenyírja a füvet, komposztálja a gyomokat úgy, hogy közben vigyáz a katicákra.

A 12–15 év közötti csapatok robotjának feladata az volt, hogy egy égő gyárépületben meghatározza a bent ragadt emberek helyzetét és biztonságba helyezze a veszélyes anyagot. A legidősebbeknek pedig egy olyan segítő robotot kellett építeni és programozni, amely egy kórházban a szennyes mosásában és a betegek szórakoztatásában segít. A versenyköröket randomizált akadályokkal nehezítették a szakértő bírók, az ő feladatuk volt az elődöntő pontozása is. 

A legkisebbeknél első helyezést ért el a Féktelen Trió csapata, akik kvalifikálták magukat a július 7. és 8. között Győrben rendezett nemzeti döntőbe. A középső korosztályban a Jedlik Lego Robot Team Juniors lett aranyérmes, második lett a Kezdő Dágiak és harmadik a FesztyRoB&Ot csapata, akik mind továbbjutottak a győri döntőbe. A legidősebbeknél az első két helyezett, így a Jedlik Lego Robot Team 9A és a Jedlik Lego Robot Team jutott tovább. 

A továbbjutókat a verseny bírái tüntették ki, akik sok sikert kívántak a további szereplésükhöz. Az ezt követő regionális elődöntő helyszíne Budapest volt, ahol újabb 22 csapat mérte össze a tudását. Itt újabb 10 csapat jutott tovább. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!