Oroszlány

2022.04.27. 15:00

Hamvas alkotásai kerültek központba

Wágner Zsanett

Újabb érdekességekről hallhattak azok, akik ellátogattak a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár „Így írnak Ők…” című rendezvénysorozatára. Mint az már megszokott, az intézmény vezetése minden hónapban igyekszik olyan neves személyt meghívni, aki munkájából adódóan érdekes előadással áll az oroszlányi közönség elé. Az áprilisi vendég Nyitrai Tamás volt, aki Hamvas Béla életművének kutatásával foglalkozik. 

A városi honlap tudósításában szerepel, hogy az író-olvasó találkozón a szerző tolmácsolásában betekintést kaphattak az érdeklődők Hamvas Béla Karneváljának előzményeibe és megismerhették a mű világ- és magyar irodalomi vonatkozásait. A Karnevál kronológiai szempontból központi helyet foglal el Hamvas életművében. A húszas évek végétől kezdett írni és 1948-ban látott a Karnevál megírásához, tehát az első húsz évet előkészítő szakasznak tekinthetjük. Kiemelkedő is, hiszen ebben az időszakban Hamvas mindazt megírja esszéiben, ami ebbe a műbe később bekerült. 

Nyitrai Tamás életmű­­­kutató tartott előadást a művelődési központban
Nyitrai Tamás életmű­­­kutató tartott előadást a művelődési központban (Forrás: beküldött)

Nyitrai Tamás hat és fél évszázadot átfogó üdvtörténeti utazása az Isteni Színjáték, a Don Quijote, a Tristram Shandy és az Ördögök szemszögéből világítja meg a Karnevál sűrű, bonyolult, mélységek és magasságok felé egyaránt nyitott univerzumát. Az öt remekmű együtt az ember isteni eredetű, tiszta tudatának alászállását és felemelkedésének lehetőségeit követi nyomon 630 év keresztmetszetében. A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!