Kortárs képeken

2022.03.08. 09:00

Zsúfolt utak, dinnyeszeletek és tükörtojás a falon Esztergomban

Április 27-éig látható Temesi Attila Pasztell-világ című tárlata a Kapcsolatok Házában az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Mint arról korábban beszámoltunk, a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő kiállítássorozat a Rondellában tavaly év végén zárult le. A szervező Eurohíd Alapítvány új helyszínt volt kénytelen keresni, a segítség a városházáról érkezett, ahonnan felajánlották, hogy ezentúl a város központjának számító Széchenyi téren folytatódjanak a tárlatok, azon belül is a Kapcsolatok Házában.

A modern kivitelezésű, impozáns épület kialakítását eredetileg nem arra tervezték, hogy abban galéria működjön, így a feltételek egyfelől nem egészen ideálisak, hiszen nincs kellő belmagasság és tágas felület, ugyanakkor a Kapcsolatok Háza mégiscsak egy kifejezetten sűrűn látogatott téren található, így a kiállítások talán a korábbihoz hasonlóan nagy érdeklődésre tarthatnak számot. 

Temesi Attila alkotó Pasztell-világ című kiállítása egy mondhatni különleges kollekciót kínál az érdeklődőknek. Különleges a pasztell világán belül, hiszen ez a technika gyakorta ragadtatja az alkotókat sokszor látott, ismétlődő hatásokat adó kompozíciók készítésére. Ezúttal témáiban vegyes sorozatban gyönyörködhet a publikum, az esztergomi helyszínen a grafikus a kis hely minden négyzetcentiméterét kihasználva állította össze tárlatát. Képei között nemcsak markáns és magukkal ragadó szépségű tájképek, hanem különféle, sajátos hangulattal megáldott városrészek láthatók, mégpedig az azokra jellemző mozgalmas élet elemeinek megjelenítésével. 

Az is feltűnhet a néző számára, hogy az alkotó szívesen merül el egy-egy, alapjában véve nem feltétlenül szépsége miatt emlékezetes részletben. Így például olyan helyekről adja vissza benyomásait, mint a vasútállomások, az autókkal zsúfolt közutak, vagy akár a szeszélyes időjárás adta különlegességet nyújtó tájképek, illetve nem lehet nem észrevenni művein, hogy az autókhoz különleges vonzalom fűzi. A festő esztergomi kiállításának anyagán nem fukarkodott a csendéletekkel sem, ezekből látható pár darab, köztük az egyik legszembetűnőbb a dinnyeszeleteket és a serpenyőben sülő tükörtojásokat ábrázoló kompozíció. 

Temesi Attila nem először állít ki Esztergomban, mondhatni, visszajáró vendége, vendégművésze a városi galériáknak. Már korábban is ámulatba ejtette az ittenieket és idelátogatókat. Műveinek titka, hogy azokban pillanatok alatt meglátható a lényeg, absztrakciót ne is keressünk, ezek egytől egyig empatikus tájképek, netán csendéletek. 

Az alkotó szerint - Temesi Attila képzőművész engedve az Eurohíd Alapítvány kérésének – a járványra és a praktikumra való tekintettel – részt vett az online kiállításmegnyitón. Ezt a Youtube-on, „Temesi Attila: Pasztell-világ – Megnyitó” címen lehet megtalálni. Ekkor röviden így beszélt esztergomi tárlata anyagáról: „A kiállításon az utóbbi 2-3 év munkáit mutatom be. A pasztellt pár éve ismertem meg, és ismerkedem ezzel a technikával, szeretem, nagyon szép technika. Közel áll az olajfestéshez, mondhatjuk, hogy az impresszionisták által bemutatott színes, árnyékos világot lehet a pasztell grafikai technikával megjeleníteni.” 

Temesi Attila a megnyitóbeszédében elmondta, hogy ezek a kompozíciói egyrészt az olasz- és görögországi útjain látottak alapján készültek, másrészt pedig impozáns esztergomi helyszíneket komponált meg grafikáin. A művész arra is rámutatott: számára nagyon fontos, hogy az adott városrész képei úgynevezett kortárs jellegűek, tehát az éppen aktuális állapotot tükrözőek legyenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!