hirdetés

2021.02.26. 12:49

Mit lehet tenni a fogágybetegségek megelőzésének érdekében?

A fogágybetegségek sokak életét keserítik meg, pedig könnyű megelőzni és jól lehet gyógyítani azokat.

(X)

Forrás: Pixabay.com

A fogágybetegségek (parodontitis v. paradontózis) nem közvetlenül a fogakat érintik, hanem mindazon szövetek együttesét (ínyt, állcsontot, fogcementet, kollagénrostokat, szalagokat stb.), amelyek a fogakat a helyükön rögzítik.

A fogágybetegségek fogvesztéshez vezethetnek

Egyes fogágybetegségek a látszólag ép, szuvasodásmentes fogak elvesztéséhez is vezethetnek, ha nem ismerjük fel azokat időben és nem kezeltetjük. A legjobb ezért az, ha igyekszünk megelőzni a fogágybetegségek kialakulását. Az íny és a fog közötti résben lepedék halmozódhat fel, amely idővel fogkővé alakul A lepedékben és a fogkövön többek között olyan baktériumok telepedhetnek meg, amelyek ínygyulladást okoznak. Ez a gyulladás átterjedhet az íny alatti, mélyebben fekvő szövetekre is.

A fogágybetegség kezdetben általában csak egy fog körüli szöveteknél jelentkezik, azonban idővel így vagy úgy az összes fogat is érintheti. A Profimed részletes útmutatót írt ebben a témában.

A már kialakult fogágybetegségek jelei:

  • Mozgatható fogak,
  • „Elvándorolt”, vagy „elforgott”, más szögben álló fogak,
  • A fog optikai „megnyúlása”, a fogíny visszahúzódása, sorvadása miatt,
  • Állandósult, kellemetlen lehelet, fogszuvasodás és egyéb fennálló szervi ok nélkül,
  • Gyakori ínyvérzéses tünetek,
  • Duzzadt, tasakos, gyulladt, érzékeny vöröses-lilás íny,
  • Az íny érzéketlenné válása,
  • Kellemetlen váladék szivárgása az íny és a fog közötti résből,
  • Fogfájás.
  • Mivel jár a fogágybetegségek elhanyagolása?

    Amennyiben a lepedék és a fogkő nem kerül eltávolításra, valamint nem teszünk a gyulladás ellen, az károsíthatja a kollagénrostokat amely a csont (a foggyökér) elvékonyodásához, felszívódásához vezethet.

    Így a foggyökér és az íny között még több hely marad a baktériumok szaporodásához, amelyek végül olyannyira elpusztíthatják a fogakat tartó szöveteket, hogy a fog előbb mozogni kezd, majd idővel ki is esik.

    Mit tehetünk a fogágybetegségek kialakulásának elkerülés érdekében?

    Legelőször a fennálló gyulladást kell megszüntetni, így fontos az alapos íny feletti és íny alatti tisztítás, valamint a jó szájhigiénia megtartása. Az időszakos fogorvosi látogatás – amely során, ha egyéb panasz nincs, a fogorvos ellenőrzi fogai valamint ínye és a fogágy állapotát, ecseteli a gyulladt ínyt, valamint eltávolítja a fogköveket – tehát legalább olyan fontos, mint a rendszeres és alapos fogtisztítás.

    Mivel nem létezik jelenleg olyan fogkrém, amely alkalmas lenne önmagában a fogágybetegségek tüneteinek enyhítésére, a lepedékmentességet és a jó szájhigiéniát kizárólag a minél alaposabb tisztítással érhetjük el.

    Az alapos tisztítás ezért fogaink megtartása érdekében a mindennapos fogápolási rutinunkká kell, hogy váljon.

    Helyes fogápolási rutinnal hatékonyan vehető fel a harc a paradontózis kialakulásával szemben

    A mindennapos fogápolási rutin magában foglalja a rendszeres, megfelelő technikájú, napi többszöri fogmosást, és az olyan speciális fogtisztító eszközök használatát, mint a fogselyem, a fogköztisztító kefe vagy épp a szájzuhany.

    Szájzuhanyt a fogköztisztító kefék után, mintegy a fogápolási rutin lezáró elemeként érdemes használni. Erőteljes vízsugarával ugyanis képes az olyan fogak közötti zugokból is kisöpörni a lepedékeket, ahová

    a fogköztisztítók sem érnek el, valamint az ínytasakokból is hatékonyan távolítja el a baktériumokat.

    Címkék#hirdetés

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában