hirdetés

2020.07.14. 11:11

Hogyan válasszunk jó minőségű kávéfőzőt?

A kávé sokunk életének szerves része. Nem is igazán azért, hogy felébredjünk tőle, amiért elvileg fogyasztjuk. A kávézás szokás, életforma, társas tevékenység, ami egyértelműen jelen van a mindennapjainkban. Nem csoda, hogy az otthonunk alapfelszereltségéhez a kávéfőző is hozzátartozik. Ebből azonban olyan sokféle van, hogy nehéz eldönteni, melyik az igazán megfelelő.

(X)

freshly brewed coffee is poured from the coffee machine into glass cups in the kitchen at home

A kotyogós kávéfőzőket már kissé meghaladta a technika, bár tény, hogy vannak, akik még mindig ezekre esküsznek. Számukra ma is elérhető a kedvencük, azoknak ugyanakkor, akik a modernebb megoldások hívei, rengeteg olyan kávéfőző áll rendelkezésére, amik már gyakorlatilag maguktól készítik el a forró italt – akár többféle változatban.

Nem könnyű ezek közül a kávégépek közül kiválasztani a legmegfelelőbbet, de nem is lehetetlen. Tudatosan át kell gondolni hozzá a lehetőségeket, prioriátásokat, mit várunk el a géptől, mik az igényeink.

Az alábbi kérdéseket érdemes előre tisztázni, hogy minél könnyebben tudjunk választani:

  • Mik az anyagi lehetőségek? Bár alapvetően nem szabad kizárólag az ár alapján dönteni (azaz ne vegyük meg a legolcsóbbat, ami szembejön), azért nyilvánvalóan a többségnek van egy költségkerete, amibe bele kell férnie. Érdemes ezt még a válogatás előtt belőni, és eleve ebben a kategóriában nézelődni – máris jelentősen szűkült a kör.
  • Milyen kávét iszunk szívesen? Erőset, lazábbat? Presszó vagy hosszú? Esetleg szeretjük az ínyenségeket, mint a kapucsínó, latte, ízesített kávék? Fontos, hogy megvásárolt géppel mindent el lehessen készíteni, amit szeretünk fogyasztani, ezért a funkciókat érdemes alaposan átnézni, mielőtt döntünk.
  • Kezelhetőség. Körülbelül tudhatjuk magunkról, hogy mennyire tudunk megbirkózni bonyolultabb szerkezetekkel, illetve mennyire törekszünk az egyszerűségre. Vannak olyan kávéfőzők, amiket körülbelül egy gombnyomással lehet működtetni, másoknál több funkciót kell beállítani. Döntsük el előre, mennyire elvárás a könnyű kezelhetőség.
  • Teljesen automata, vagy csak félig? Kaphatók kávéfőzők, melyeknél kiválasztod a kávét, megnyomod a gombot, és mindent csinál magától: pontosan akkora adagot készít, amekkora ideális a választott italhoz, nem magunknak kell szabályozni. Olyat is választhatunk ugyanakkor, ami ennyire nem „okos”, azaz magunknak kell leállítani, amikor már elegendő mennyiség jött le.
  • Hogyan főzi a kávét? Kapszulás, hagyományos őrölt kávéval, esetleg kávépárnával működő típusok is szóba jöhetnek. A kapszulás kávék egyszerűen nyújtanak változatosságot, főleg, mert ízesítettek. A másik kettőnél talán szűkebbek a lehetőségek, de hosszabb távon olcsóbb megoldás, és megadják azt a szabadságot, hogy bármilyen kávékölteményt keszíthessünk.
  • Kellenek-e az extrák? Létezik olyan kávéfőző, amit beállíthatsz, hogy reggel megadott időpontban egyből készítse a kávét. Olyan is, ami szól, ha ki kell már tisztítani. Lehet rajta külön tejhabosító, tartozhat hozzá beépített kávédaráló, hogy friss őrleményből készülhessen a kávé. A lehetőségek elég szélesek, érdemes megnézni, mit nyújtanak az egyes típusok – lehet, hogy találunk olyan funkciót, amire magunktól nem gondoltunk volna, de jól jön.
  • Fontos, hogy ne kapkodjuk el a döntést! Minél több kávéfőzőt nézünk meg és hasonlítunk össze, annál valószínűbb, hogy nem nyúlunk mellé!

    Címkék#hirdetés

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában