Hirdetés

2024.01.24. 10:26

Hogyan alkalmazzuk a megtanult színelméletet falaink festése során?

A falainkat díszítő szín sokkal több, mint egyszerű dizájnkérdés. Minden árnyalat más és más hangulatot kölcsönöz a helyiségeknek, és alapvető hatással van a közérzetünkre is. A színelmélet igencsak hasznos, ha a legjobb megoldást keressük, de vajon miként lehet a tudásunkat hasznosítani a lakberendezés terén, különösen, ami a falak színét illeti? Cikkünkből kiderül!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

A színelmélet alapjai

Az ismétlés a tudás anyja, úgyhogy gyorsan vegyük is át, mit takar a színelmélet kifejezés. Talán még emlékszünk, hogy három alapszín létezik, a sárga, a piros és a kék. Ebből a három árnyalatból az összes többi színt képesek vagyunk kikeverni, kivéve természetesen a fehéret és a feketét. Hogy a színek kombinációja pontosan milyen végeredményt hoz, azt a színkör mutatja meg.

Ha az otthonunkról van szó, a színek hőérzete kulcsszerepet játszik. A hideg színek közé tartozik egyebek mellett a kék és a zöld, míg a meleg színek közé például a sárga és a piros. Ám itt fontos megjegyezni, hogy ez a felosztás viszonylagos, és a kéknek is vannak melegebb árnyalatai, ahogy a pirosnak is van hidegebb típusa.

A színelméletben fontos szerepet játszanak a kontrasztok és a komplementer színek. Utóbbiak azok a színek, melyek a színkörben épp egymással szemben helyezkednek el. Igen izgalmas hatást kelt például a sárga és a lila, a kék és a narancs vagy a zöld és a vörös, ha egymás mellett jelennek meg.

Hogyan alkalmazzuk a színeket megfelelően?

Eljött az ideje, hogy az elméletet átültessük a gyakorlatba. Lényegében mindegy, hogy hagyományos festékkel vagy modern kerámiafestékkel dolgozunk, az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfogadni. A színválasztást számos szempont befolyásolja, de mindennél többet nyom a latba, hogy az adott teret vagy helyiséget pontosan mire szeretnénk használni.

A fürdőszobában például alighanem inkább nyugodt színekre vágyunk, így valamilyen halvány zöld vagy akár fehér, enyhe szürke is jó választás lehet. A hálóban a meleg, kellemes érzetű pasztellszínek mutatnak a legjobban: ilyen lehet a sárga, a narancs vagy akár a piros egy visszafogottabb árnyalata. A nappaliban már inkább helye lehet a kreativitásnak, a többféle szín kombinálásának vagy akár a meghökkentő összeállításoknak.

A színek a térérzetünket is befolyásolják, festékvásárlás előtt tehát erre is ügyeljünk. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a sötétebb színek összehúzzák a teret, míg a világosabb árnyalatok tágítják azt. Egy apró dolgozószobában tehát nem éri meg sötét festékkel lekenni a falakat, mert még szűkösebbnek érezzük majd. Egy hatalmas nappaliban ezzel szemben vizuálisan összébb húzhatjuk a teret.

A méret és a funkció fontos, de közel sem annyira, mint az, hogy milyen érzet támad bennünk, ha meglátjuk a szoba színét – és itt jön képbe a színek pszichológiája. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy a színekhez érzelmeket párosítunk. A fehér például a tisztaság színe, nem véletlen, hogy a legtöbb fürdőszoba és mellékhelyiség ezt a színt kapja. A fekete ezzel szemben a halál, a rossz érzések színe, így igen ritkán jelenik meg nagyobb felületeken a helyiségekben.

A piros ösztönzőleg hat ránk, ugyanakkor magabiztosságot is sugároz. Egy irodában jó ötlet lehet, de nem árt tudni, hogy a piros, és főleg a vörös, hosszú távon izgatottá tesz minket. A kék és a zöld éppen ellenkezőleg: csökkentik a stresszt és a feszültséget, éppen ezért találkozhatunk velük például orvosi rendelőkben vagy pszichológusok rendelőjében.

Dönthetünk úgy is, hogy nem egyetlen szín dominálja majd a falakat, hanem több, akár három is. Ebben az esetben az úgynevezett 60-30-10-es szabályt célszerű követnünk. Ennek értelmében a szobában 60%-ban a főszín uralkodik: ez az árnyalat kerül a falakra, és a bútorokat, szőnyegeket is így válogassuk össze. A másodlagos szín 30%-ban kap szerepet, például a falak kisebb részén vagy a függönyökön. Végül válasszunk egy harmadik színt, ami 10%-ban lesz jelen. Ezzel kiemelhetünk egyes részleteket, például ha ilyen árnyalatú dekorációt vásárolunk.

Praktikus tanácsok a festéshez

Mivel nem vagyunk profi festők, első körben ne fessük ki a teljes szobát. Inkább válasszunk egy kisebb, eldugott helyen lévő felületet, ahol kipróbálhatjuk a technikánkat és a színeket. Lehet, hogy a fejünkben jól mutatott a kombináció, de élőben már nem is olyan tetszetős. Nem árt, ha többféle színt és árnyalatot is végigzongorázunk. A próbafestés után várjunk pár órát, mert a nedves festék színe eltér a száradás utánitól.

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha kiváló minőségű festéket választunk. A kerámiafestékekkel például könnyű dolgozni, mert nem fröcskölnek festés közben és pillanatok alatt megszáradnak. Az már csak hab a tortán, hogy az ilyen festékek ellenállnak a nyomoknak és karcolásoknak, miközben egy szivaccsal könnyedén lemoshatók.

Otthonunk színe rólunk mesél

Hogy mi számít divatos színnek, az évről évre változik. Nem is érdemes ezzel törődni, inkább arra törekedjünk, hogy az otthonunk árnyalatai kifejezzék a személyiségünket, és mi magunk jól érezzük magunkat a szobákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában