Hirdetés

2023.12.14. 23:59

Sinkovicz Zoltán polgármester: 20 parcellás iparterület épült Kisbéren

PR cikk

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló balázs

Kisbér Város Önkormányzata 800.721.647, - Ft-os Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatással valósította meg Kisbér új iparterületének kialakítását, a TOP-1.1.1-15-KO1-2020-00004 azonosítószámú, „Ipari terület fejlesztése a gép-, fém- és feldolgozóipari kkv-k letelepedésének és fejlődésének segítésére Kisbéren” című projekt keretében.

A fejlesztés eredményeként 20 db ipari parcella került kialakításra – egyenként 3-6.000 m2 közötti teleknagysággal –, a tervezett ipari funkciónak megfelelő közművek (vízellátás, csapadékvíz- és szennyvízelvezetés, villamosenergia- és gázhálózat), a közvilágítás, valamint a becsatlakozó és belső feltáró utak kivitelezése 2023. év végéig befejeződik.

A projekt megvalósulásával több, mint 10 hektár összterületű, korszerű infrastruktúrával ellátott, versenyképes önkormányzati iparterület jött létre Kisbéren, ami érdemi gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-ösztönző hatással fog járni a település vonatkozásában. A fejlesztés közvetlenül is foglalkoztatási hatással jár, az üzemeltetés érdekében 2 fő teljes munkaidős munkavállaló alkalmazására kerül sor, akik az iparterült fenntartási feladatait látják majd el.

Forrás: Kisbér Város Önkormányzata

Az önkormányzati iparterület fejlesztésének ötlete a kétezres évek közepére nyúlik vissza, amikor a város önkormányzata területeket vásárolt ezzel a céllal a régi vérteskethelyi út melletti Pajtai-dűlőben. A fejlesztés megkezdésére 2020-ban kapott lehetőséget a város a kedvező támogatói döntés eredményeként, a TOP Ipari parkok, iparterületek fejlesztése felhívás keretében.

Az Önkormányzat elsősorban a kisbéri, járási, kistérségi és vármegyei, kis- és középvállalkozásoknak szeretne korszerű infrastruktúrával ellátott ipari parcellákat kínálni. Kifejezetten olyanok betelepülését támogatja a város, akik célzottan munkahelyeket kívánnak teremteni – lehetőséget adva a kisbéri munkavállalók helyben történő foglalkoztatására –, alternatívát kínálnak azon már működő vállalkozások részére, akik eddig lakóterületen működtek, esetleges helyhiánnyal küzdenek, vagy több különálló telephelyet egyesítenének.

A kisbéri Önkormányzat eddig már két alkalommal biztosított előzetes helyszínbejárást kisbéri és vármegyei vállalkozások részére az iparterületen. A bejárást követő befektetői találkozó-tájékoztató során több vállalkozó is kifejezte érdeklődését az ipari parcellák hasznosítása kapcsán.

Az ipari parcellák értékesítési folyamata

A városvezetés a telkek értékesíti koncepció megalapozásaként hivatalos értékbecslést végeztetett a becsült piaci érték és piaci bérleti díj megállapítására. Az értékesítési koncepciót Kisbér Város Önkormányzata Képviselő-testülete alakítja ki. Az ipari parcellák értékesítése két lépcsős folyamat lesz, melynek előkészítése és lebonyolítása egy tapasztalt, értékesítési szakcég közreműködésével történik. Az első körben az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően, a projekt öt éves fenntartási ideje alatt bérleti lehetőséget biztosít az Önkormányzat a potenciális vállalkozások részére, ezt követően a második körben kerülhet sor a telkek megvételére. Az addig teljesített bérleti díj beszámításra kerül a vételárba, az ötéves időtartam alatt a vételár folyamatosan korrigálásra kerül a mindenkori inflációnak megfelelően.

Forrás: Kisbér Város Önkormányzata

Az értékesítés keretrendszerének kidolgozása jelenleg még folyamatban van, várhatóan 2024. februárjában tud bővebb tájékoztatást adni a kisbéri városvezetés az érdeklődők részére.

Sinkovicz Zoltán, Kisbér város polgármestere elkötelezett amellett, hogy a fejlesztés eredményét a város és az itt élők javára fordítsák, minél több munkahely létesítésével, potenciális vállalkozások bevonzásával, mely biztosítja a város népességmegtartó képességét és további töretlen fejlődését!

Forrás: Kisbér Város Önkormányzata

A projekt adatai:
Kedvezményezett neve: Kisbér Város Önkormányzata
Projekt címe: Ipari terület fejlesztése a gép-, fém- és feldolgozóipari kkv-k letelepedésének és fejlődésének segítésére Kisbéren
Projekt azonosító száma: TOP-1.1.1-15-KO1-2020-00004
Szerződött támogatás összege: 800.721.647 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezése: 2023. 12. 31.
Megvalósítás helyszíne: Kisbér külterület 0129/15-36 hrsz-ú ingatlanok

A projekt és az ipari parcellák kapcsán további információ található, kérhető az alábbi elérhetőségeken:

Kisbér Város Önkormányzata
Cím: 2870 Kisbér, Széchenyi u.2.
Telefon: +36 34 552 002
E-mail: [email protected]
Web: http://kisber.hu/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában