PR

2023.12.18. 12:21

Egy elsőre nem nyilvánvaló ok, ami álmatlansághoz vezethet

Álmatlanságnak (insomnia) azt a tünetcsoportot nevezzük, mely az elalvást, az alvás fenntartásának zavarát, a korai ébredést és a gyenge minőségű alvást foglalja magában. Megkülönbözetünk elsődleges és másodlagos álmatlanságot. Előbbi akkor következik be, amikor minden feltétel adott, mégsem kielégítő az alvás minősége. Másodlagos alvászavarról akkor beszélünk, amikor az álmatlanság kialakulásának hátterében valamilyen zavaró tényező áll. A kiváltó okok többek között lehetnek szervi, hormonális vagy pszichés okok. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan hozható összefüggésbe az ágyi poloska jelenléte az álmatlansággal.

Kemma.hu

Mit kell tudnunk az ágyi poloskáról?

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a vérszívó poloskák családjába tartozó rovar. Hossza 5-7 milliméter, kifejlett állapotában barna színű, formája táplálkozás előtt lapos, korong alakú. Kizárólag vérrel táplálkozik, megfelelő mennyiségű táplálék bevitele esetén körülbelül 18 hónapig él. Gyorsan szaporodik zárt helyiségekben, lerakott petéiből 4-5 nap elteltével lárvák fejlődnek, melyek 3-8 hét múlva érik el végleges méretüket. Nappal elrejtőzik, ami miatt nehezen azonosítható és éjszaka mászik elő rejtekhelyéről táplálkozni. Áldozatába csípéskor érzéstelenítőt és véralvadásgátlót fecskendez, csípése a fedetlen testrészeken vonalszerűen jelenik meg. A globalizáció hatására világszerte óriási problémát okozó kártevő, az általuk okozott fertőzöttség évről-évre nő. Jellemzően passzív módon terjed, használati tárgyakkal vagy ruházatban „utazik”.

Az ágyi poloska fertőzés egészségügyi következményei

Ezek a rovarok súlyos betegségeket - ellentétben más vérszívó rovarokkal - nem terjesztenek, ettől függetlenül különböző egészségügyi problémákat okozhatnak. Csípésük okozta tünetek egyénenként eltérők lehetnek.

1. Fizikai tünetek:

  • Lokális duzzanat: A poloskacsípések általában kicsik és vörösek vagy rózsaszínűek. Több csípés egy csoportban is megjelenhet. A csípés helyén gyakran kis, piros foltok, és néha középen fehér pont is látható. Az arra érzékenyebb embereknél allergiás reakció is kialakulhat.
  • Vonalszerű csípések: Gyakran többször is csípnek egymás mellet egy vonal ívét felvéve.
  • Itt fontos megjegyezni, hogy az ágyi poloska csípések tünetei hasonlóak lehetnek más rovarcsípések, például szúnyogok vagy bolhák által okozott csípésekhez.

2. Pszichológiai tünetek:

  • szorongás
  • stressz
  • depresszió
  • szociális izoláció
  • álmatlanság

Ha megnézzük a fent felsorolt főbb tüneteket, teljesen egyértelművé válik, hogy az egyik következik a másikból. Az ágyi poloska fertőzés bizonyosságát követően a legtöbben elkezdik az ellenük való védekezés valamely formáját. Tudni kell, hogy ez sajnos nem megy egyik napról a másikra. Ennek a rovarnak a kiirtása – a fertőzés mértékétől függően – akár hónapokig is eltarthat. Ez idő alatt a fizikai tünetek folyamatosan megmaradhatnak, bár azok száma csökkenhet.

Fontos tény, hogy egy esetleges fertőzés során nem szabad átköltözni másik szobába. Az ágyi poloska az emberi test melegét érezve követni fogja, így ezzel azt érik el, hogy a ház más helyiségében is gócpont alakul ki.

Az egyik fő oka az álmatlanságnak így az a tudat, hogy minden este úgy fekszik le az ember aludni, hogy jelen vannak a rovarok. A fizikai tünetek megléte is okozhat álmatlan éjszakákat, az égő, viszkető csípések nem hagyják nyugodtan aludni az embert. Egy elhúzódó fertőzés esetén ez nagy mértékben hatással van az emberi szervezetre.

Az ágyi poloska kiirtása

Mielőtt bármilyen módszerhez nyúlnának a fertőzés megszűntetése érdekében, nagyon fontos a rovar beazonosítása. Nyilván nem szabad húzni a dolgot, de fontos a célzott kezelés. Vásároljon ágyi poloska csapdát, melyet az ágy köré kell ragasztani, a csapdába esett rovart pedig könnyedén lehet azonosítani.

A rovar mérete és kiváló rejtőzködőképessége miatt nagyon nehezen irthatók, melyet a fertőzés kialakulását követően a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhat meg a korai kezelés.

Többféle módszer létezik irtásukra. Azt javaslom ne próbálkozzanak házi módszerekkel, mert azok nem fogják megszűntetni a problémát. Az ágyi poloska irtás Budapest területén akár már 24 órán belül elérhető. Egy képzett szakember pontosan tudja hol keresse a fertőzés gócpontját, milyen módszerrel kezelje a rovart és pontos tervet tud készíteni a mentesítéshez. A helyszínen hasznos tanácsokkal látja el a megrendelőt, pontos felvilágosítást nyújt milyen egyéb teendők akadnak kezelések között és után.

Megjegyezném, vannak házi praktikák, amivel elősegíthetik az irtás sikerességét. Ezek lehetnek:

  • mosás, szárítás
  • rendszeres porszívózás
  • rendrakás
  • matracvédő használata
  • szigetelés

Ezen kívül léteznek vegyszermentes megoldások, melyek önmagukban ugyan nem garantálják a rovarmentesség elérését, viszont alkalmazásukkal szintént sokat segíthetnek. A hőkezelés az egyik opció, ami történhet minél magasabb hőfokon történő mosással, gőzzel vagy fagyasztással. Az ágyi poloskák -17 Celsius fokon huzamosabb ideig nem maradnak életben. A nagy meleget sem tolerálják, a 40 Celsius fok feletti, megfelelő ideig végzett hőkezelés is elpusztítja őket.

Mindent összegezve megelőzéssel, szakemberek bevonásával és a szükséges otthoni teendők betartásával megszüntethető az ágyi poloska által okozott álmatlanság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában