Hirdetés

2022.05.17. 10:59

Hogyan kell megfelelően felhordani az önterülő betonesztrichet, és hol célszerű használni?

Az esztrichbeton egy speciális, általában kifejezetten vékony, 2-8 centis aljzatbetonréteg, ami tulajdonképpen a padlószerkezet részének tekinthető. A járófelület, a burkolatok közvetlen aljzataként lényeges szerepet tölt be, lévén rajta múlik a megfelelő alátámasztás. Általában a fogadószerkezetre vagy egy közbenső, szigetelő rétegre kerül felhordásra. Kifogástalan aljzatkiegyenlítő, de teherelosztó feladatokra is nagyszerű, egyúttal költséghatékony választás. Nem csoda tehát, hogy a szakemberek előszeretettel használják.

(X)

Forrás: Freepik

Milyen tulajdonságokat testesít meg a betonesztrich?

Akadnak olyan jellemvonások, amik egyszerűen nem szenvedhetnek csorbát. Ha ezek stimmelnek, akkor az aljzatkiegyenlítés sem ütközhet akadályokba, illetve a maximális funkcionalitás is borítékolható. Hogy ez mit jelent az esztrichbeton esetében? Mutatjuk!

A magas kopásállóság nem meglepő módon pontosan ugyanannyira alapvető, és elengedhetetlen, mint az optimális tömörség, szilárdság. Ugyanakkor a könnyű, eredményes alkalmazás rugalmasság nélkül nem valósulhatna meg, így aztán ezen a téren sem érheti kritika. A felhordása után sík, egyenes felületet ad, ami elvárható tőle, és ami nagyban megkönnyíti a vele való munkát. Nem éghető, de emellett jó hővezető képességgel bír, ami különösen padlófűtés esetén nélkülözhetetlen pozitívum. A padlófelületet természetes módon számtalan terhelés éri nap, mint nap. Az aljzatnak az egyik feladata, hogy ezeket megfelelő mértékben elossza és valamilyen szinten át is veszi a padlót érő terhelés egy részét.

Miben jobb, mint a hagyományos aljzatbeton?

Ezek után már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul. Miért érdemes az önterülő esztrich betonra szavazni? Nos, a tradicionális aljzatbetonhoz képest a terítése sokkal gyorsabb, hatékonyabb és egyszerűbb, ami nemcsak fizikai, kivitelezési értelemben óriási pozitívum, hanem anyagilag is komoly jelentőséggel bír. Mivel az esztrich beton keverése géppel irányított, ezért aztán a végeredmény tökéletes, így esélytelen, hogy a terítése után kidobja a vizet, ráadásul semmiféle utókezelésre nincsen szükség a száradási idő folyamán. 

A terítés egyébként kifejezetten speciális és izgalmas, mivel tömlők segítségével történik. Ezért aztán olyan területeken is bevethető, ahol mondjuk a talicskázás károkat okozhatna az előzőleg telepített padlófűtésben, vagy egyéb, épületgépészeti megoldásokban. A száradási idő egyébként nagyjából hét nap, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivitelezés hetekkel rövidülhet le. Hiszen a hagyományos aljzatbeton száradási ideje körübelül húsz nap. Szóval nem jelentéktelen a különbség. 

És ha mindez nem lenne elég, akkor az esztrich beton prémiumminőségű anyag, éppen ezért a megbízhatósága megkérdőjelezhetetlen, az általa kínált élettartam pedig nem csekély. Miközben az esztétikus megjelenés is garantálható, ami kétségtelenül nem egy utolsó pozitívum. A költséghatékony megvalósítás tehát nemcsak a pénztárcáját kímélheti meg, hanem időgazdálkodás szempontjából is előnyökkel kecsegtethet.

 

 

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában