Hirdetés

2022.02.16. 00:01

Folsav vagy folát - Melyik hasznosul jobban?

A folsav és a folát megnevezéseket a köznyelv gyakran szinonimaként alkalmazza – a két anyag mindeközben jelentős különbséggel bír a szervezetben való hasznosulás tekintetében.

(X)

Forrás: Unsplash

Mesterséges és természetes forma

A folsav és a folát a B9-vitamin különböző típusai:

  • folsavnak nevezzük a szintetikus, míg
  • folátnak a B9 természetes megjelenési formáját.

A két anyag szerkezetileg ugyan csupán kismértékben tér el egymástól, felhasználhatóságuk tekintetében azonban jelentős különbségről beszélhetünk.

A két anyag közül a folát * az, amit a szervezet hatékonyabban és gyorsabban tud hasznosítani: az emésztőrendszerben L-metil-foláttá alakul, ezt követően pedig a véráramba jut. A foláttal szemben a folsav már alapvetően lassabban alakul át biológiailag hasznosítható L-metil-foláttá, az átalakítást ezen kívül lassítja egy bizonyos génmutáció is, mely az európai lakosság nagy részét érinti. Az MTHFR- enzimet - mely szükséges a folsav felhasználásához – létrehozó MTHFR-gén hibás működése szintén lassítja az L-metil-folát létrejöttét.

A folát megnevezés egy gyűjtőnév, hasonló hatású és szerkezetű vegyületek (dihidrofolátok, metilfolátok, monoglutamil
folátok, poliglutamil folátok) összegzése.

A különböző étrend-kiegészítők esetén ezért célszerű a folát-tartalmú termékeket választani a folsavval szemben.

Folát, a szervezet működésének egyik kulcsa

A folát számos fontos élettani funkcióban vesz részt:

  • Segíti az agyi és idegrendszeri funkciók normál működését. Már magzati korban is kiemelten fontos, hogy a szervezet megfelelő foláthoz jusson, e módon számos születési rendellenesség előzhető meg.

Várandósság alatt legalább 400 μg folát bevitele ajánlott, a fent említett okok miatt pedig a folsav helyett elsősorban folátot ajánljunk. A megfelelő folátbevitel segítséget nyújthat az idős kori Alzheimer-kór megelőzésében is.

  • Jelentős szerepe van a sejtképzésben és a sejtosztódásban, a DNS-RNS szintézisben, valamint a vörösvértestek létrehozásában is.
  • A szépségvitaminok közé is sorolhatjuk: támogatja a haj, bőr és a köröm épségének- szépségének megőrzését.
  • Hozzájárul a belső szervek - szív, tüdő, máj – egészséges működésének fenntartásában.

Milyen egyéb vitaminokkal járulhatunk hozzá a szépség megőrzéséhez?

Forrás: Unsplash

Élelmi források

Lássuk, melyek a folát legjobb természetes forrásai!

  • A zöldségek közül sötétzöld leveles zöldségek (fehérrépa, spenót, római saláta, spárga, kelbimbó, brokkoli, spenót) számítanak a legjobb folát-forrásnak. 100 g mennyiség esetén a nyers spenót kb. 200 μg folátot tartalmaz, a brokkoli esetében pedig szintén magas, 110 μg-mal számolhatunk.
  • A gyümölcsök körében a legjelentősebb folát-tartalommal a sárgadinnye bír – 100 g sárgadinnye kb. 20 μg-nyi folátot tartalmaz -, szintén magas folát-bevitellel számolhatunk a trópusi gyümölcsök, pl. a mangó vagy a papaya fogyasztása esetén.
  • A napi folátbevitel biztosítása érdekében bátran fogyasszunk tojást is, mely a folát mellett további értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal bír: gazdag A- és B-vitaminokban, szelénben, foszforban, kalciumban, továbbá cinkben.
  • A húsok közül a legjelentősebb folát-tartalommal a marha máj bír: 100 g elfogyasztása esetén csaknem 250 μg folátot vihetünk szervezetünkbe!

Étrend-kiegészítők

Kinek ajánlott folát étrend-kiegészítőt szedni? A babatervezés időszakában, a várandósság, majd a szoptatás alatt érdemes szervezetünket folát étrend-kiegészítővel támogatni. Alacsonyabb tápanyag- felszívódás (például cöliákia vagy egyéb gyulladásos bélbetegségek) esetén szintén külön odafigyelést igényel a megfelelő folát-bevitel, fontos továbbá megemlíteni a növekvő folátszükségletet a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók körében.

A fenti információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást, az egyéni folát-bevitel meghatározásában, valamint a megfelelő étrend-kiegészítő kiválasztásában kérje orvosa segítségét!

Amennyiben érdeklik a különféle vitamin étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, multivitamin készítmények, keresd fel weboldalunkat, ahol akciós áron, akár másnapi házhozszállítással juthatsz hozzá termékeinkhez! Jó egészséget kíván a Multi-vitamin.hu csapata!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában