Hirdetés

2021.12.14. 00:00

Paks II.: látványos az előrehaladás a kerítésen kívül is

Nemcsak az új paksi blokkok helyszínén szembeötlő a beruházás előrehaladása, a térségben is egymást érik a fejlesztések. Az úgynevezett kerítésen kívüli feladatokkal kapcsolatos kérdéseinkre Süli János miniszter válaszolt.

Miniszter úr, kezdjük azzal, hogy mit takar a kifejezés: kerítésen kívüli feladat.

Gyakorlatilag mindent, ami az atomerőmű építésével összefügg, de az atomerőmű telephelyén, azaz kerítésén kívül teendő. Egy sikeres beruházáshoz ugyanis kulcsfontosságú a megfelelő hátország, fokozottan igaz ez egy olyan léptékű projektre, mint a két új paksi blokk megépítése. Az erőmű megépülésével járó fejlesztések a Pakson és környékén élőket szolgálják, emellett a beruházás csúcsidőszakában egy kisebb városnyi, több mint tízezer szakember és ideiglenes munkavállaló érkezését várjuk, akiknek az itt léte nagy lehetőség a helyi szolgáltatásoknak és vállalkozásoknak.

Az atomerőmű-építkezéshez ezért olyan mérvű infrastruktúra-fejlesztés társul, amekkorát utoljára a ’80-as években a négy blokk építésekor tapasztalhattak az itt élők. A különbség, hogy míg akkoriban Paksra összpontosult a fejlesztés, most egy egész régió profitálhat a beruházásból. A feladatok komplexitása miatt Becskeházi Attila személyében külön államtitkár foglalkozik a térségfejlesztéssel.

 

Mit érezhetnek mindebből az itt élők ma?

Meggyőződésem szerint napról napra többet. Komoly úthálózat-fejlesztésbe fogtunk, melynek első fázisában mára gyakorlatilag minden Paksra vezető út megújult, sokkal jobb minőségűek lettek az utak, könnyebben elérhetők a környékbeli települések. Összegében több mint 330 kilométernyi szakaszt újítunk fel és további 60 kilométernyi új út épül Tolna, Fejér, Baranya és Bács-Kiskun megyében. Jól halad a Kalocsát és Paksot összekötő híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat építése, 2024-ben reményeim szerint már a hordót gurítjuk át rajta.

Komoly fejlesztések történtek a vasúti közlekedésben is, illetve fejleszteni kívánjuk a vízi szállítás lehetőségét, hiszen a biztonságos, gyors megközelíthetőség elengedhetetlen feltétele a projekt sikerének. Hasonló kulcskérdés a munkások elszállásolása. A paksi Liget utcában megépült a mintegy száz lakásból álló mintalakópark, és kezdődik a város déli határában a konténerszállások építése, elsőként egy háromszáz férőhelyes komplexumé.

 

Milyen tervek vannak az ideérkezők ellátására?

Azon dolgozunk, hogy minden fejlesztés innovatív és fenntartható legyen. Jó példa erre az utaztatás, amit zéró kibocsátású járművekkel kívánunk megoldani Paks város száz százalékban elektromos üzemű tömegközlekedéséhez hasonlóan. Ami az ideérkezők ellátását illeti, komoly erőfeszítéseket tettünk és teszünk: információs pont nyílt számukra a paksi városközpontban, egészségügyi ellátásukra pedig önálló, foglalkozásegészségügyi vizsgálatra, járóbeteg- és a sürgősségi ellátásra is alkalmas egészségügyi központ épül a beruházás közelében.

A Paks II. projekt révén valósulhat meg, de a paksiak és a környékbeliek javát is szolgálja majd a kistérséget kiszolgáló Paksi Gyógyászati Központ bővítése, illetve a szekszárdi és a kalocsai kórház fejlesztése. Ugyancsak a projekt révén valósul meg az a 14 ezer négyzetméteres, vadonatúj, modern integrált irányítási központ Pakson, amely egy helyen teszi lehetővé a hivatali ügyintézést.

Hadd tegyem hozzá: az ideérkező nagy számú szakember és ideiglenes munkavállaló nemcsak feladatot ad, de hatalmas lehetőség a szolgáltatóiparnak. Az általuk igénybe vett szolgáltatások – az étkeztetéstől a programszervezésig – számos új munkahelyet teremtenek. Ezt a vállalkozók is felismerték, úgy látjuk, hogy a térség egyre vonzóbb a beruházni vágyók körében.

Címkék#Paks II

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!