Fordulat

2024.04.25. 11:28

A NAV leplezheti le a fővárosi számlagyár haszonélvezőit

A rendőrségtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz került a hídpénzbotránnyal kapcsolatos nyomozás.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át a hídpénzbotrány ügyében, Budai Gyula feljelentése alapján, vesztegetés gyanújával indított nyomozást a rendőrség – ez derült ki a fideszes politikus csütörtökön, Facebookon közzétett bejegyzéséből

Emlékezetes, Budai a napokban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) tett feljelentést hivatali vesztegetés miatt azután, hogy levelet kapott a hídpénzbotrányra és egy ahhoz kapcsolódó, a fővárosig elérő számlagyárra rálátó forrástól. A levélben az szerepelt, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáras exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból „kimentett”, majd készpénzben felvett másfél milliárddal. Vig a levélíró szerint erről kizárólag a vállalkozás vezetőjével tárgyalt. 

Korrupciós pénzek a Városházán

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő hangsúlyozta, a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a megismert adatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Magyarán, a levélíró állítása szerint a Lánchíd-beruházásból „kimentett” közpénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza Vig Mór közvetítésével. Onnan pedig az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. 

A fővárosig ér a százmilliós számlagyár

Visszatérve az elrendelt nyomozáshoz, annak áttétele logikus és várható lépés volt. Noha az adóhatóság legtöbbször pénzmosás és költségvetési csalás miatt vizsgálódik, indokolt esetben más bűncselekményekben is nyomozást folytathat. A Lánchíd felújításának ügye erre tökéletes példa, hiszen Vig Mór, a hídpénzbotrány, vagyis a fővárosi számlagyár főszereplője ellen a NAV már hónapok óta nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával, és mivel a szálak összeérnek, célszerűbb, hogy a Budai feljelentése alapján megindított bűnügyben is a NAV nyomozói járjanak el.

Az exügyvédet tavaly novemberben az adóhatóság azért vette őrizetbe, mert belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.  

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást, és az eljárás keretében kiszálltak többek között Hegedüs Dániel ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. Ezekből a hatósági intézkedésekből már sejteni lehetett, hogy szerteágazó ügyről lehet szó.

Készpénzzé vált közpénz

Ez a gyanú be is igazolódott, hiszen idővel napvilágot láttak olyan információk, miszerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Ahogy ez lenni szokott, a jól működő gépezetbe végül hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüst is az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A cikk folytatását a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában