Ukrán válság

2024.03.28. 06:20

Orosz hatóság: bizonyított a kapcsolat a terroristák és az ukrán nacionalisták között

764. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Makszim Sipenkov

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

 Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány. 

A közlés szerint 

Ukrajna 18 ezer darab 155 milliméteres lőszert kap Leopard 2A6 harckocsikhoz a Bundeswehr és a német gyárak készletéből, valamint 14 darab Vector és 30 darab RQ-35 Heidrun típusú felderítő drónt. 

Ezenkívül a csomag tartalmaz öt Warthog lánctalpas javító- és mentőjárművet, kilenc Warthog lánctalpas parancsnoki terepjárót, hat WISENT aknamentesítő járművet és egyéb katonai műszaki járműveket, egy SATCOM megfigyelőrendszert, 330 infravörös kamerát, 2056 darab Matador és 70 darab GMG gránátvetőt. 

A német kormány egyúttal átdolgozta azon katonai szállítmányok listáját, amelyeket később akar elküldeni Ukrajnának. Ebben a felsorolásban 

Patriot légvédelmi rendszerekhez való rakéták, 20 darab Marder páncélozott harcjármű és egyéb lőszerek és felszerelések szerepelnek.


Orosz hatóság: bizonyított a kapcsolat a terroristák és az ukrán nacionalisták között

Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. 

Az SZK szerint 

a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére. 

"A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra" - áll a közleményben. 

Az SZK bejelentette, hogy azonosított és őrizetbe vett egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében. 

A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek. 

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy

 Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. 

Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket. 

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) csütörtökön közölte, hogy felkerült a terroristák és szélsőségesek listájára a támadás végrehajtásával megvádolt Szaidakrami Racsabalizoda, Dalerzson Mirzojev, Muhammadszobir Faizov és Samszidin Fariduni tádzsik állampolgár. 

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy fokozta a közösségi hálózatok és a Telegram-csatornák célzott megfigyelését a pénteki terrortámadás után, és nyomon követi az álhíreket és a szélsőséges tevékenységre való felhívásokat.

 A hatóság csak az elmúlt két nap során blokkolta a hozzáférést 11 terrorista tartalmú csatornához, amelyek állítólagos újabb előkészületben lévő támadásokat jelentenek be. Péntek óta a Roszkomnadzor kérésére mintegy 600 hasonló forrást töröltek vagy blokkoltak. 

Az orosz belügyminisztérium csütörtökön körözést adott ki az ukrán állampolgárságú, 18 éves Jaroszlav Ovszjuk ellen, aki orosz iskolásokat buzdított terrorcselekmények elkövetésére az interneten. Ovszjukot korábban azzal gyanúsították meg, hogy Fehér Rózsa álnéven részese volt az oktatási intézményekben elkövetendő tömeggyilkosságok ideológiájának online terjesztésében és 2021 novemberében egy kazanyi iskola elleni - meghiúsított - támadásra való felbujtásban. 

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 143-ra emelkedett. A sérültek száma mintegy 360.

Három frontszakaszon számolt be haladásról az orosz védelmi minisztérium

Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert hét ellenrohamot Avgyijivkánál - közölte csütörtökön az orosz védelmi tárca. 

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 670 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. 

Közülük a legtöbben, több mint 370-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit - az egyik egy amerikai gyártmányú Abrams volt, amelyet Avgyijivkánál tettek harcképtelenné -, öt gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró és két amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vampire sorozatvetők 26 rakétáját, továbbá 131 drónt. 

A RIA Novosztyi hírügynökség Szergej Lebegyevre, a "mikolajivi földalatti ellenállás koordinátorára" hivatkozva közölte, hogy az éjszaka folyamán Harkivra mért orosz csapások 

mintegy félszáz ukrán katonát, diverzánst és "zsoldost" öltek meg. 

Lebegyev állítása szerint találat érte az ukrán légierő Kozsedub intézetét, ahol tucatnyi külföldi pilóta tartózkodott, valamint életét vesztette a Belgorod elleni újabb támadásokra készülő, az ukrán oldallal együttműködő Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű fegyveres csoport számos tagja is. 

Vitalij Gancsev, a Harkiv megye orosz ellenőrzés alá került részének vezetője a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornának azt mondta, 

az ukrán hadsereg nagy mennyiségű nyugati haditechnikát vont össze Harkiv város közelében, a város védelmére készülve.

 Szavai szerint az ukrán fél erődítményeket épít, mivel tisztában van vele, hogy Oroszország előbb-utóbb megkezdi a régió "felszabadítását". 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy oleski lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást készített elő a hatóságok és a rendvédelmi szervek képviselői ellen. A gyanúsítottat az FSZB szerint 2022 augusztusában szervezte be az ukrán katonai hírszerzés (GUR). Lakhelyén egy házilag előállított robbanószerkezetet és két M18A1 Claymore típusú amerikai gyalogsági aknát foglaltak le. 

Avgyijivka bevételéért Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön átadta az Oroszország Hőse kitüntetést az Ukrajnában harcoló Andrej Mordvicsov vezérezredesnek, egy tábornoki szablya kísértében. 

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy

 Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-afrikai hivatali partnerével, Cyril Ramaphosával folytatott telefonbeszélgetése során egyebek között megerősítette készségét az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezésére.


 

Denisz Smihal: Lengyelország és Ukrajna közös fegyvergyárak létesítését tervezi

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. 

A csütörtöki lengyel-ukrán kormányközi konzultáció napirendjén az ukrajnai fegyverszállítások is szerepeltek 

- közölte Smihal a tárgyalásokat követő sajtókonferencián. "Több fegyverre van szükségünk, ezen dolgozunk" - fűzte hozzá. 

Megköszönte, hogy Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Boris Pistorius német védelmi miniszter múlt héten Varsóban bejelentették az úgynevezett "páncélozott képességek koalíciója" létrehozását. A kezdeményezés célja az ukrán hadsereg védelmi képességeinek növelése. 

"Azt tervezzük, hogy közös fegyvervállalatok jöjjenek létre Lengyelország és Ukrajna területén"

 - jelentette ki Smihal. 

A lengyelországi gazdatüntetések egyik okáról, az ukrán agrártermékek exportjáról az ukrán kormányfő elmondta: Ukrajna beleegyezett az Európai Unió (EU) által javasolt korlátozásokba. Szükségesnek nevezte a Lengyelországgal e téren kötendő kompromisszumot. 

Megerősítette: kukorica-, repce-, napraforgómag- és búzaexport esetében Kijev a maga részéről kiviteli engedély kötelességét rendelte el. 

Donald Tusk elmondta: az agrárügyi témákban "egy lépéssel előrehaladtak" a mindkét fél számára kedvező megoldások keresésében. Megerősítette: Lengyelország részt vesz az orosz és a fehérorosz gabona európai behozatalát érintő diplomáciai offenzívában. "Egy lépés választ el attól", hogy az EU e téren 50 százalékos vámot vessen ki - jelentette ki. 

Tusk arról is beszámolt: 

a két kormány közel áll az ukrán fuvarozók lengyelországi tranzitját érintő megoldások véglegesítéséhez, úgy, hogy az áruszállítás ne okozzon zavarokat a lengyel piacon. 

A lengyel kormányfő kétségbevonhatatlannak nevezte, hogy Varsó anyagi, katonai, pénzügyi, diplomáciai értelemben támogatja Kijevet, és támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását is. 

A több lengyel és ukrán tárcavezető részvételével folytatott varsói tárgyalások napirendjén a kulturális javak védelme terén folytatandó együttműködés, és energetikai témák is szerepeltek.

A NATO Kelet-Európában konfliktusra készül Oroszországgal

A NATO kelet-európai és fekete-tengeri tevékenységének célja a Moszkvával való esetleges konfliktusra való felkészülés - közölte a RIA Novosztyival az orosz külügyminisztérium. 

Rámutattak a blokk katonai potenciáljának megerősítésére Romániában, Lengyelországban és a Baltikumban. "Az ilyen tevékenység provokatív, fokozza a katonai feszültséget Oroszország határai mentén, és veszélyezteti az ország biztonságát" - nyilatkozták.

Mindezt azért teszik, hogy felkészítsék a blokkban lévő szövetségeseket egy esetleges összecsapásra hazánkkal

- hangsúlyozta a minisztérium. 

A minisztérium emellett a kelet-európai és a fekete-tengeri térség militarizálásának példájaként említette a romániai légibázis bővítését is.

A román hatóságok korábban 2,5 milliárd eurót ígértek a Konstanca megyei Mihail Cogalniceanu légibázis korszerűsítésére. Egy katonai tábor is épül majd ott, amely tízezer katona elhelyezésére lesz alkalmas családtagjaikkal együtt. A TVR Info szerint 

a korszerűsítés lehetővé teszi, hogy a bázis 2040-re Európa legnagyobb ilyen NATO-létesítményévé váljon.

 Az amerikai csapatok 1999 óta használják.

A külügyminisztérium ígéretet tett arra, hogy figyelemmel kíséri Románia lépéseit, felméri a felmerülő kockázatokat, és figyelembe veszi azokat a katonai tervezés során. 

Moszkva többször megjegyezte, hogy az észak-atlanti szövetség konfrontációra törekszik, és további bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának. A Kreml ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést a blokk egyetlen országára sem, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Mindazonáltal továbbra is nyitott a párbeszédre, de egyenlő feltételek mellett, és a Nyugatnak fel kell hagynia a kontinens militarizálására irányuló irányvonalával.

Scholz megerősítette, hogy nem hajlandó Taurus rakétákat szállítani Ukrajnának

Olaf Scholz német kancellár megerősítette, hogy nem hajlandó Taurus cirkálórakétákat szállítani és német csapatokat küldeni Ukrajnába – számolt be a Märkische Allgemeine Zeitung.

„Ukrajna erős támogatása mellett egy dolog továbbra is fontos számomra: mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk a háború, vagyis az Oroszország és a NATO közötti háború eszkalációját”

– hangsúlyozta.

A politikus szerint Berlin olyan hathatós fegyver- és lőszertámogatást nyújt Kijevnek, amilyet Európa egyetlen országa sem biztosít. „Több mint 28 milliárd eurót költünk csak erre (...) És ezt addig fogjuk tenni, ameddig szükséges” – mondta.

A német kancellár a Märkische Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában beszélt az ukrajnai béketárgyalások lehetőségéről.

„Jelenleg számos ország, köztük Ukrajna is, biztonsági tanácsadói szinten tárgyal a békéről” – mondta Scholz egy kapcsolódó kérdésre válaszolva.

Egy dolgot azonban hadd tegyek világossá: a béke bármikor lehetséges

– zárta gondolatait a német kormányfő.

Korábban a Politico kijelentette, hogy Scholz politikájával azt mutatja, hogy rá akarja kényszeríteni Ukrajnát az Oroszországgal való béketárgyalásokra. A lap szerint Németország többet is tehetne Ukrajna támogatásáért, mivel rendelkezik pénzügyi lehetőségekkel, de Scholz kancellár szándékosan nem teszi.

Egy újabb amerikai Abrams tank semmisült meg

Az offenzíva során az orosz katonák megsemmisítettek egy amerikai Abrams tankot Avgyijivka irányában – számolt be róla Andrej Klicskov, Orjol régió kormányzója a Telegram csatornáján.

A harcjárművet Berdychi térségében találták el a csapatok középső csoportjának előrenyomulása közben.

Egy orosz katona az ukrán fegyveres erők páncélozott járművei, köztük az amerikai gyártmányú Abrams tankok megsemmisítésének technológiájáról beszélt. Elmondása szerint a nehéz felszereléseket célszerű először mozgásképtelenné tenni, majd drónok segítségével megsemmisíteni.

Putyin: Nonszensz, hogy az oroszok megtámadják Európát

Az orosz vezető teljes nonszensznek nevezte azokat a kijelentéseket, hogy megtámadná Európát. Szerinte ezzel a kijelentéssel meg akarják téveszteni az európai országok lakosságát, „hogy pénzt csikarjanak ki tőlük”. 
Véleménye szerint: az Egyesült Államok fél „egy nagy, erős Oroszországtól”, de hiába, nincs agresszív szándékunk ezekkel az államokkal szemben" - szögezte le Putyin.

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. március 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond az elõzõ napi terrorcseleménnyel kapcsolatban Moszkvában 2024. március 23-án. Az orosz államfõ elmondta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bûncselekmény minden elkövetõje, szervezõje és megrendelõje el fogja nyerni büntetését. A támadásnak az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint legkevesebb 115 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. A támadás mind a négy közvetlen elkövetõjét elfogták. MTI/EPA/Szputnyik/Pavel Byrkin
Fotó: Pavel Byrkin / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

Korábban Axel Wernhoff svéd NATO-nagykövet azt mondta, hogy Európának több évtizedes orosz katonai fenyegetettséggel kell szembenéznie. A diplomata hozzátette, hogy a katonai tömbnek jelenleg "nincs illúziója Oroszországgal kapcsolatban".

Ukrajna: a harci egységek az egész frontvonalon stagnálnak

Az ukrán fegyveres erők az erőforrások hiánya miatt stagnálnak a frontvonalon - jelentette ki Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója az NV kiadvány honlapján megjelent interjúban.

"A frontvonal stagnálása alatt azt értjük, hogy látjuk, hogy az erőforrások hiánya nem teszi lehetővé, hogy taktikai szinten tervezzenek az egységek egy-egy hatékony támadó műveletet" - mondta Podoljak.

A Dnyipro vízerőmű elleni támadások milliós károkat okoztak

A Dnyipro vízerőmű elleni március 22-i orosz támadás legalább 3,5 millió dolláros környezeti kárt okozott, bár ez a szám várhatóan emelkedni fog - közölte március 27-én Ruszlan Sztrilet ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztere.

Török lőszert kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Törökországgal a tüzérségi lövedékek gyártásának felgyorsítása ügyében, hogy lőszerrel lássák el Ukrajnát - jelentette a Bloomberg március 27-én, az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva.

Ukrajna kritikus lövedékhiánnyal küzd, mivel az Egyesült Államoktól származó 60 milliárd dolláros finanszírozás továbbra is elakadt a kongresszusban. A katonai segítségnyújtás késedelme már közvetlen hatással volt a harctérre, hozzájárulva a kulcsfontosságú frontvonalban lévő Avgyijivka város elvesztéséhez.

Az üzemanyagként használt trinitrotoluol (TNT) és nitroguanidin török szállítása "kulcsfontosságú" lenne a NATO-szabványos 155 mm-es lövedékek gyártásában, és potenciálisan megháromszorozhatná a termelést - mondták a Bloombergnek a források.

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5614 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4495 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI-ORFK)

Csaknem kétezer ukrán gyerek maradt árván

A háború miatt közel 1800 ukrán gyermek lett árva. Sok más gyerek is elvesztette valamelyik szülőjét az orosz invázió miatt, mivel 2022 óta legalább 10 ezer civil és 31 ezer ukrán katona halt meg. 

Nyolc települést támadtak az oroszok a Szumi területen

Az oroszok tegnap 48 különálló támadásban 179 alkalommal támadták meg a Szumi területet, nyolc települést ért támadás - jelentette a helyi katonai vezetés. 

Ez történt szerdán:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában