Ukrán válság

2024.01.06. 07:30

Többen meghaltak egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban

682. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák harcolnak a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború huszadik hónapjában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Liasenko

Többen meghaltak egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban

Tizenegy ember, köztük öt gyerek meghalt szombaton egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban – közölte Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt álló területének kormányzója a Telegramon.

Vadim Filaskin hozzátette, hogy nyolc ember megsebesült az Sz-300-as típusú rakétákkal végrehajtott támadásban. Közzétett fényképeket is, amelyeken mentőcsapatok tagjai láthatók, amint az épülettörmelékek között kutatnak. A kormányzó tájékoztatása szerint hat lakóház rongálódott meg.

A keleti fronttól nagyjából 50 kilométerre fekvő, a háború előtt 60 ezres lakosú Pokrovszk tavaly augusztusban célpontja volt egy különösen nagy erejű légicsapásnak, akkor kilencen haltak meg és 82-en megsebesültek a városban.

Ukrán rakétatámadás érte a Krím-félszigetet

Oroszország közölte, hogy az éjszaka folyamán négy ukrán rakétát lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett –jelentette az Agence France-Presse.

A támadás egy nappal azután történt, hogy Ukrajna nagyszabású dróntámadást indított a félsziget ellen, orosz jelentések szerint 36 ukrán drónt lőttek le a Krím felett.

Korábban Kijev közölte, hogy a hét elején egy Szevasztopol közelében lévő parancsnoki állást vettek célba – írja a The Guardian.

Észak-koreai rakétákat vethetett be Oroszország

Washington és Kijev szerint Oroszország elkezdte használni az Észak-Korea által szállított ballisztikus rakétákat Ukrajna támadására, ami azt jelzi, hogy Moszkva a háborús erőfeszítései fenntartása érdekében tovább kívánja bővíteni a szankciók alatt álló rezsimekkel kötött fegyverüzleteit.

Az USA szerint Oroszország tárgyalásokat folytat Iránnal rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták vásárlásáról. Az amerikai hírszerzés értékelése szerint az iráni rakéták még nem érkeztek meg Oroszországba, de az üzlet végül létre fog jönni – írja az Origo a The Guardian cikkére hivatkozva.

Egyre több az orosz légicsapás

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az oroszok küzdenek az Ukrajnával szembeni légi fölény megteremtéséért. Három orosz harci repülőgépet lőttek le karácsony előtt, ami befolyásolta a szárazföldi erők taktikai céljait a hónap későbbi szakaszában – közölte a HM, majd hozzátette, hogy Oroszország az elmúlt napokban növelte légi csapásait, „de alacsonyabb szinten, mint a lövöldözések előtt”.

Romokat  és törmelékeket takarítanak el városi dolgozók a január 2-i orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakóházak előtt 2024. január 5-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Egyre sürgősebb a kongresszusi jóváhagyás

Az amerikai elnök legfőbb költségvetési tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy gyorsan csökken az idő, ameddig a törvényhozóknak pótolniuk kell az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit, mivel a Kijevnek szánt pénz sorsa továbbra is a bevándorlásról szóló kongresszusi tárgyalások függvénye, ahol eddig elérhetetlen volt az egyezség. Shalanda Young azt mondta, hogy bár a Pentagonnak vannak korlátozott jogosítványai Kijev megsegítésére,

ez nem fog nagy mennyiségű felszerelést eljuttatni Ukrajnába.

Az idő Putyinnak kedvez

Közel két évvel az orosz–ukrán háború kezdete óta, patthelyzet látszik kialakulni a fronton. Az érvényesüléshez több tűzerőre van szüksége, de a készletek mindkét oldalon kifogyóban vannak – véli Sean Bell, a Sky News vezető katonai elemzője, írja az Origo.

A brit szakember úgy látja, hogy míg az Ukrajnát támogató nyugati országok vonakodva biztosítanak anyagi hátteret és újabb fegyvereket, a fronttól földrajzilag távolabb eső orosz hadiipari bázisok nagyobb fegyverkezési képességet biztosítanak Oroszországnak.

2024 sorsdöntő év lesz

Ezt az évet elviselni azt jelenti, hogy elviseljük ezt a teljes háborút. Ez egy sorsdöntő időszak. Hálás köszönet mindenkinek, aki ezt felismeri, aki segít az állam megerősödésében, és aki képessé teszi katonáinkat az ellenség legyőzésére

– mondta napzáró videójában az ukrán elnök.

Hihetetlen módon próbálják elkerülni a besorozást Ukrajnában

Ukrajnában az interneten elkezdtek „öregember-maszkot” árulni, amely az eladók szerint megvédheti a hadköteles korú férfiakat attól, hogy nyilvános helyen idézést kapjanak, írja az Oroszországban és Ukrajnában egyaránt letiltott Strana nevű ukrán lap alapján a Mandiner.

Az ukrán oldal screenshotokat is közölt cikkében, ezeken az látszik, hogy 13600 hrivnyát, azaz 130 ezer forintot kérnek a „professzionális maszkokért”.

Újabb német fegyvercsomag érkezik

Éjszakai videójában az ukrán elnök bejelentette, hogy újabb fegyverszállítmány érkezik Németországból, benne légvédelmi rakétákkal, 155 mm-es tüzérségi lőszerekkel és egyéb alapvető eszközökkel.

Volodimir Zelenszkij hasonló küldeményekre számít más partnerországoktól, külön kiemelve az Egyesült Államokat.

Törökország kulcspozícióba kerül

Részleteket osztott meg a török kollégájával folytatott telefonbeszélgetéséről az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint Erdogan elnök is egyetértett abban, hogy Törökországnak döntő fontosságú közvetítői szerepe lesz a hadifoglyok és deportáltak kiszabadításában.

Recep Tayyip Erdogan megerősítette országa részvételét az ukrán békeformulával kapcsolatos következő davosi tanácsadói találkozón.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6145-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 18 269-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 122 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában