Diplomácia

2024.01.31. 10:35

Novák Katalin: magyar katonák a békéért

„280 magyar katona is szolgálatot teljesít abban az EU-misszióban, amelynek feladata a stabilitás és a biztonság fenntartása Bosznia-Hercegovinában” – írta a köztársasági elnök a Facebook-oldalán.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök Bosznia-Hercegovinában

Forrás: Facebook/Novák Katalin oldala

Sticz László vezérőrnagy ünnepélyes keretek között átvette az EUFOR Althea, az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai missziójának vezetését szerdán Szarajevóban.

NOVÁK Katalin; STICZ László
Helmut Habermayer vezérőrnagy, leköszönő parancsnok átadja a zászlót Sticz László vezérőrnagynak, az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea új parancsnokának a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvétele napján a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban 2024. január 31-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A rendezvényen résztvevő Novák Katalin köztársasági elnök az ünnepséget követően arra kérte a misszióban szolgáló magyar honvédeket, hogy legyenek példaképek, mutassák meg, hogy katonának lenni tisztesség, becsület és hazaszeretet.

Kiemelte: a világban zajló háborúk ráirányították a figyelmet arra, hogy képesnek kell lennünk akár önállóan is megvédenünk magunkat országként, nemzetként; de leginkább képesnek kell lennünk egy szövetségben megvédeni magunkat és egymást.

Szükség van a honvédség fejlesztésére, a védelmi készségek erősítésére, korszerűsítésére, valamint helyre kell állítani a honvédség presztízsét - mutatott rá.

Novák Katalin hangsúlyozta: nagy büszkeség, hogy magyar parancsnoka lesz az EUFOR Althea missziónak.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Magyarország puskaporos hordók szomszédságában fekvő ország. Közvetlen szomszédjában jelenleg az ukrán-orosz háború zajlik, ahogy korábban a délszláv válság okozta háború volt a szomszédságában.

Magyarországon és a világban is felismerték, hogy képesnek kell lenni megvédeni magunkat - mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: felértékelődött a katonai képességek jelentősége, a honvédség fejlesztésének fontossága.

Emlékeztetett arra: a Honvédelmi Minisztérium toborzási kampánya is a honvédség megerősítését célozza, hogy minél többen lépjenek katonai pályára akár önkéntesként, tartalékosként.

Magyarország veszi át az EUFOR Althea parancsnoki pozícióját, amely egy nagyon fontos misszió

 - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadás-átvétel előtt a sajtónak szerdán a helyszínen.

A miniszter kiemelte: a misszió jelentősége abban rejlik, hogy közvetlenül járul hozzá a magyar emberek biztonságához. Hozzátette: Magyarország biztonsága a nyugat-balkáni országok stabilitásán is múlik. Egyértelmű, hogy a veszélyek korában nemcsak keletre, a háborúra kell figyelnünk, hanem az illegális migráció útvonalára is - hangsúlyozta, hozzátéve: nem olyan régen a Nyugat-Balkánon komoly és véres háború dúlt, amelynek nyomai a mai napig érezhetők. Az itteni békét és stabilitást a misszió garantálja, nagy megtiszteltetés és büszkeség, hogy ezt egy magyar tábornok fogja vezetni - hangsúlyozta a miniszter.

NOVÁK Katalin; STICZ László
Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea új parancsnoka beszédet mond a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban 2024. január 31-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az EUFOR Althea egy 23 nemzet hozzájárulásából álló európai uniós katonai erőnek a vezetése - mondta Sticz László a sajtónak szerdán a helyszínen.

Hozzátette: a mindennapok ennek a katonai képességnek a vezetéséből és irányításából állnak, ami Bosznia-Hercegovinában specifikusan kiegészül azzal, hogy a bosznia-hercegovinai vezetőket, az állami vezetőket, a katonai vezetőket meg kell ismerni, és velük együttműködve kell a feladatot végrehajtani. A mandátum szerint az az EUFOR feladata, hogy minden erővel, katonai erővel és eszközeivel támogassa a bosznia-hercegovinai hatóságok és szervek munkáját.

Magyar katonákkal találkozott Bosznia-Hercegovinában a honvédelmi miniszter

Az EUFOR, vagyis az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában működő békefenntartó missziójának magyar állományával találkozott a Szarajevó melletti Butmirban kedden Szalay-Bobrovniczky Kristóf – olvasható a honvédelmi miniszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

„Jó volt találkozni kedd este az EUFOR magyar állományával a Camp Butmirban. Ezek a magyar katonák vigyáznak Bosznia-Hercegovinából is Magyarország és Európa békéjére” – fogalmazott a politikus.

Arról is beszámolt: ebben az évben nemcsak magyar parancsnok vezeti a nemzetközi missziót, a légi mentési képességet (MEDEVAC) is a Magyar Honvédség adja két Airbus H145M és egy Mi-17 helikopterrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában