Ukrán válság

2023.12.15. 07:27

Orbán Viktor: a rossz döntés költségeit ne a magyarok, hanem azok fizessék meg, akik hozták a döntést – HALLGASSA MEG!

Ukrajna európai uniós tagfelvételi tárgyalásainak megkezdése rossz döntés, aminek lehetnek negatív hatásai, ám ennek "pénzügyi-gazdasági következményeit a magyarok nem fogják megfizetni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel a brüsszeli Közmédia Központban adott interjúban.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása idején 2023. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– Hosszú és nehéz vita zajlott le. Nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni mindenkit, hogy ne tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. Térjünk vissza arra, amikor Ukrajna alkalmas lesz arra, hogy tárgyaljunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Ukrajna EU-csatlakozásának vitája kapcsán. A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsról jelentkezve közölte: Magyarország nem veszít semmit, mivel a döntést a nemzeti parlamenteknek kell majd kimondania.

– Nem akartam Magyarország lelkiismerét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül – rögzítette a kormányfő annak kapcsán, hogy miért vonult ki tegnap az ülésteremből, amikor elkezdték tárgyalni Ukrajna EU-tagságát.

A beszélgetést itt nézheti meg:

– A tagállamok, köztük a magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt 50 milliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venni – mondta, hozzátéve, hogy erre majd februárban valamikor visszatérnek. 

A Magyar Nemzet tudósítása szerint a miniszterelnök elmondta, ő csak Magyarország nevében tud beszélni, nem tudja azt mondani a miniszterelnököknek, hogy az ő népük mást akar, mint amit képviselnek.

Világossá tettem, hogy ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit a magyarok nem fogják kifizetni. Ha szükség lesz rá, Magyarország a kéziféket be fogja húzni. Erről ne legyen kétségünk 

– mondta. Hozzátette: ha mindenki el akar indulni rossz irányba, Magyarország maximum annyit tehet, hogy figyelmezteti őket. Emlékeztetett: Magyarország a migráció esetében is figyelmeztette az uniós vezetőket, majd megtette a szükséges lépéseket. 

– Később is, amikor szankciókat vezettek be, mert Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket –tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: Ukrajna támogatására megint közös hitelt akar felvenni az unió, ezt kipróbálták a COVID után. Mint mondta, egyesek hozzáfértek a pénzhez, míg mások, így Magyarország nem, ezért ez kiderült, hogy nem volt egy jó koncepció.

– Egyszer tettünk kivételt, rosszul is jártunk – jelentette ki. Úgy fogalmazott: az ukrán helyzet nem áll jól, nem a háborút kell finanszírozni, hanem a békét előmozdítani. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy az ukrán helyzet rosszul áll, ezért nem több pénzt kellene küldeni a háborúba, hanem meg kellene állítani a háborút. 

Nem fogadható el, hogy a magyarok pénzét oda akarják adni a háborúba 

– rögzítette Orbán Viktor. 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

A hazánknak járó uniós források egyharmadának a feloldása kapcsán elmondta: jobb később, mint soha. Kiemelte, hogy ezek a pénzek járnak nekünk. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt egy év nehéz volt, de a magyar gazdaság átvészelte ezt az időszakot uniós pénz nélkül is. – Van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal – fogalmazott a Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a többi ország módosítani akarja az unió hétéves költségvetését, amit Magyarország megvétózott. – Ha valaki módosítani akarja a költségvetést, akkor ez egy jó alkalom hazánknak, hogy megkapjuk, ami jár nekünk – tette hozzá.

A miniszterelnök az interjúban kiemelte: legnagyobb kincs minden ország esetében a saját függetlensége, ezt szolgálja az alkotmányos rendszer is. Mint részletezte, magyar rendszer erős lábakon áll, azonban kiderült a 2022-es kampányból, hogy a lábak között, vagy mellett begurulnak a külföldi pénzek, érdekek.

– A baloldal megtalálta a módját, hogy részben a baloldali média, részben a nekik dolgozó civil szervezeteken keresztül külföldi pénzen befolyásolják a választást. A szuverenitásvédelmi törvény azért született meg, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő. A dollárok nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába – szögezte le. Hozzátette: aki érdekét sérti a törvény, annak nyilván nem tetszik, de nekik nem az volt az érdekük, hogy mindenkinek megfeleljenek a jogszabályalkotással, hanem Magyarország védelme.

– Azért tudunk jobban élni, mert az egész világpiacra termelünk. Nem elszigetelődés, vagy bekapcsolódás a szuverenitás kérdése, hanem a helyes bekapcsolódás a nemzetközi életbe – mondta arra a kérdésre, hogy a szuverenitás mennyire értékelődik fel egy olyan világpolitikai helyzetben, amikor a világ a blokkosodás felé halad. A nemzeti konzultációról szólva kiemelte, a magyar emberek álláspontját a kormány kötelességének érzi képviselni. Elmondta, mindez segíti a kormányt, hogy Brüsszelben is képviselhessék a magyar emberek érdekeit. 

Orbán Viktor elmondta, hogy nem a miniszterelnök, nem a kormány, hanem Magyarország álláspontját képviseli. Mint jelezte, a baloldal zsoldosként nem a magyar érdekeket képviseli.

– A legfontosabb az, hogy minden fontos ügyben a magyar parlament és a magyar nép választott képviselői döntenek. Így lesz ez Ukrajna EU-csatlakozása, valamint más fontos ügy kapcsán is – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában