Ukrán válság

2023.12.31. 08:44

Dróntámadás érte a kelet-ukrajnai Harkivot

676. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák a harctéren

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Ozge Elif Kizil

Putyin: Oroszország sosem fog meghátrálni

Oroszország képes a legnehezebb feladatokkal is megbirkózni és sosem fog meghátrálni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók.

Hangsúlyozta: semmi sem képes megosztani az orosz népet.

Nem egyszer bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a legnehezebb feladatokkal megbirkózni, és sosem hátrálunk meg, mert nincs olyan erő, amely képes lenne megosztani minket, elfelejtetni velünk ősapáink emlékét és hitét, vagy megtorpantani fejlődésünket

- húzta alá az orosz elnök.

Döbbenetes felvételek Harkovból

Szombaton az orosz határhoz közeli Harkovot is több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. A megrongálódott épületek között egy nagy szálloda is volt.

Így néz ki most a Palace szálloda Harkovban, miután az oroszok rakétákkal lőtték a várost az éjszaka. 

Oroszország több mint 200 ukrán harcost ítélt börtönbüntetésre

Az orosz bíróságok a konfliktus kezdete óta több mint 200 ukrán harcost ítéltek börtönbüntetésre - jelentette Szergej Lavrov moszkvai külügyminiszter az állami RIA hírügynökségnek adott interjújában.

Az orosz föderáció bíróságai már több mint 200 ukrán fegyveres alakulat képviselőjét ítélték börtönbüntetésre atrocitások elkövetése miatt. 

Lavrov hozzátette, hogy Oroszország legfőbb nyomozó szerve, a Nyomozó Bizottság mintegy 900 ukrán személy ellen indított 4000 büntetőeljárást. A rabok között nemcsak radikális nacionalista egyesületek tagjai, az ukrán biztonsági erők képviselői és zsoldosok, hanem Ukrajna katonai és politikai vezetésének képviselői is vannak.

Közülük azokat, akik ellen távollétükben emeltek vádat, nemzetközi körözési listára tették. 

Orosz dróntámadás érte a kelet-ukrajnai Harkivot

Orosz dróntámadás érte vasárnap a kelet-ukrajnai Harkiv városát mindössze két nappal azután, hogy Oroszország a háború legnagyobb légitámadását indította el Ukrajna ellen - közölték a helyi hatóságok.

Ihor Tyerehov harkivi polgármester és a helyi ügyészség vasárnap reggel újabb harci dróntámadásokról számolt be, amelyek közlésük szerint több lakóházat, irodát és egy kávézót rongáltak meg a város központjában.

Tûzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követõen Harkivban 2023. december 29-én
Fotó: Jakiv Ljasenko / Forrás: MTI/EPA

"Voltak becsapódások a központban" - számolt be Tyerekhov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette, hogy a folyik a halálos áldozatok összesítése.

Szombaton az orosz határhoz közeli Harkivot is több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. A megrongálódott épületek között állítólag egy nagy szálloda is volt.

A nyugat-ukrajnai Hmelnyickij térségből is robbanásokat jelentettek vasárnap reggel.

Az ukrán légvédelem közölte, hogy az éjszaka folyamán 49 támadó drónból 21-et lőttek le országszerte. Az állításokat nem lehetett függetlenül forrásból ellenőrizni.

Kegyetlenül zajlik Ukrajnában a katonai mozgósítás

A hatóságok már szinte mindenhol hadkötelesek után kutatnak. A kijevi kormány közben benyújtotta a törvényhozáshoz azt a mobilizációs jogszabályt, melynek értelmében korlátoznák azon hadkötelesek jogait, akik nem jelentkeztek a sorozóirodáknál. Emellett mostantól a nagycsaládosok, a mozgássérültek és külön engedéllyel rendelkezők sem hagyhatják el az országot katonai jóváhagyás nélkül.

Túlzás nélkül állítható, hogy manapság semmi sem foglalkoztatja jobban az ukrán társadalmat, mint a katonai mozgósítás az orosz–ukrán háború alatt. 

Mindenki a szeretteit félti a kegyetlen toborzóktól, akik válogatott, szadista eszközökkel szedik össze a 18 és 60 éves hadköteleseket az utcákról, az edzőtermekből, az éttermekből, és mindenhonnan, ahol még található a korosztályba eső férfi. 

Az ukrán Telegram-csatornákra óránként kerülnek fel azok a kegyetlen utcai jelentek, melyek a Zelenszkij-rezsim kétségbeesett rángatózását tükrözi. A cél szentesíti az eszközt elv alapján zajló mozgósítás, azt bizonyítja, hogy Kijevben mostanra teljesen elgurult a gyógyszer. Félmillió vagy egymillió elesett katona, már nem oszt, nem szoroz a jelek szerint.

Míg a nyugat-ukrajnai Csernyivciben puskatussal ütik az utcán igazoltatott hadköteleseket a toborzók, addig Odesszában mentőautókban rejtőzködve csapnak le áldozataikra. Az akciókban az a közös, hogy mindkét esetben EU-s rendszámú, bizonyára nyugati segélyként kapott, gépjárművekből szálnak ki az egyenruhások. De így legalább kijelenthető, hogy a naiv európaiak, tudtukon kívül, segédkeznek az emberrablásokhoz.

Az új ukrán mozgósítási jogszabálytervezet közben hihetetlen indulatokat vált ki az ukrán társadalomnak abból a részéből, melynek még megvannak az önvédelmi reflexei. Még nem veszett ki tehát teljesen az a réteg, amely a katonai diktatúra minden védjegyét magán viselő rendszerről véleményt mer nyilvánítani. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Népharagra figyelmeztet az ukrán képviselő is

Ukrajna vezetése megpróbálta Valerij Zaluzsnij ukrán fegyveres erők főparancsnokára hárítani a mozgósítás felelősségét, és ezzel csapdába kergetni. A népharag azonban Zelenszkij kabinetjére és irodájára hullott vissza - ezt Alekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada ellenzéki képviselője jelentette ki, akit árulással gyanúsítanak, és jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Egyrészt kemény mozgósításra van szükség ahhoz, hogy az USA-t és az EU-t rávegyék, hogy az ellentámadás kudarca ellenére is juttassanak pénzt

- írta a képviselő Telegram csatornáján. Másrészt szerinte a kemény mozgósításra való készséget demonstráló terv összeomlott a társadalmi hangulat és a vonakodás miatt. Azt gondolja, hogy azokat a képviselőket a népharag fogja széttépni, akik ezt a javaslatot támogatni merik.

Csaknem tizenegyezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 5751-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5083-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Újabb orosz dróntámadás Harkiv ellen

Oroszország újabb dróntámadást indított Harkiv belvárosa ellen december 31-én, alig néhány órával azután, hogy egy korábbi támadásban 26 ember megsérült  - jelentette be Ihor Terekhov, Harkiv polgármestere a Telegramon.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában