Látogatás

2023.11.09. 21:43

Szijjártó Péter: Magyarország és Guatemala is határozottan kiáll az illegális migrációval szemben

Magyarország és Guatemala is határozottan kiáll az illegális migrációval szemben, mindkét ország kitart azon szuverén joga mellett, hogy maga döntse el, kivel akar együtt élni vagy épp kivel nem - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közlése szerint csütörtökön Guatemalavárosban.

MW

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mario Búcaro guatemalai külügyminiszter találkozója Guatemalavárosban 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: KKM/-

A tárcavezető a guatemalai kollégájával, Mario Búcaróval folytatott megbeszélését követően kiemelte, hogy noha a két ország földrajzilag messze van egymástól, annál közelebb, amikor arról van szó, hogyan látják a világ legfontosabb kihívásait.

Leszögezte, hogy Guatemala és Magyarország is a nemzetközi liberális mainstream támadása alatt áll, egyszerűen azért, mert mindkét állam komolyan veszi keresztény hagyományait és hisz a hagyományos családmodell védelmének fontosságában.

"Örülünk annak, hogy a nemzetközi liberális mainstream nyomásgyakorlásával szemben Guatemala és Magyarország együtt áll ki a keresztény értékek, a hagyományos családmodell védelme érdekében, és együtt lépünk fel az illegális migráció nyomásgyakorlásával szemben" - tette hozzá.

Továbbá arra is kitért, hogy

 hazánkban alkotmányos védelmet élveznek a családok, sőt alaptörvényben rögzítették azt is, hogy az anya nő, az apa férfi, ami jól mutatja a liberális fősodor nyomásgyakorlásának súlyosságát.

Majd aláhúzta, hogy mind a két ország büszke a kultúrájára, nemzeti jellegzetességeire, és ezeket nem hajlandó feladni, ez pedig szavai szerint ugyancsak közelebb hozza a feleket egymáshoz.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte az együttműködés fejlesztésének szempontjából az emberek közötti kapcsolatok erősítését, s bejelentette, hogy 2024-től évi húsz guatemalai hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken.

Üdvözölte, hogy a gazdasági együttműködés is szorosabbá vált az utóbbi időben, erre példaként hozva fel, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly a kétszeresére nőtt, és épülnek ki a szálak az élelmiszer- és az egészségipar, illetve az informatika terén.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a világ ismételten a blokkosodás irányába halad, és emlékeztetett rá, hogy Kelet és Nyugat konfliktusán Közép-Európa mindig csak rajtavesztett. Mint közölte, Magyarország ezért ehelyett a kölcsönös tiszteleten alapuló globális együttműködésben hisz.

"Azt szeretnénk, ha az új világpolitikai korszak újra az összeköttetésekről, a civilizált együttműködésről szólna" 

- fogalmazott.

A miniszter érintette az egyre súlyosabb globális biztonsági kihívásokat is, és sérelmezte, hogy szerinte ma a nemzetközi politika "a partnerség és az együttműködés helyett sokkal inkább az ellenségeskedés, a kioktatás, az egymás belső ügyeibe történő beavatkozás irányába megy".

Végül közölte, hogy 

Magyarország és Guatemala is mély aggodalommal figyeli a közel-keleti fegyveres konfliktust.

"Nagyon fontos, hogy a kiindulópontot ne tévesszük el. Izraelt néhány nappal és egy hónappal ezelőtt terrortámadás érte" - szögezte le.

"A terrorizmust fel kell számolni, soha többé nem történhet ilyen támadás a világ egyetlen országával szemben sem. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minden erőfeszítést megtegyünk annak érdekében, hogy a Közel-Keleten elkerüljük egy országok közötti háború kialakulását, ugyanis ez beláthatatlan következményekhez vezethetne" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában