Megbeszélés

2023.11.27. 10:36

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

A miniszterelnök hétfő délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A kormányfő mellett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (szemben k)

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor.

A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett – ismertette a sajtófőnök. Az uniós intézmény elnöke a találkozóról szóló X-bejegyzésében azt írta, „az uniós egység folyamatos erőfeszítést igényel, és ez a legfőbb erősségünk”.

A Magyar Nemzet arról ír, Charles Michel látogatására nem véletlenül most került sor, egyes vélekedések szerint köze lehet Orbán Viktor neki címzett levelének is. A kormányfő írásában megerősítette korábbi álláspontját: 

Ukrajna csatlakozását és további támogatását stratégiai vitának kell megelőznie.

Ugyanakkor az Európai Tanács elnökének munkaköri leírása tartalmazza, hogy az intézményen belüli kohéziót és konszenzust elősegítse és a folytonosságot biztosítsa. A megnövekedett uniós nyomás – amely leginkább a jogállamisági kérdésekben és a források visszatartásában nyilvánul meg – értelmében a politikus valószínűleg szeretné enyhíteni a feszültségeket Budapest és Brüsszel között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában