Hazánk az európai emberek hangja

2023.11.20. 11:52

Orbán Balázs: nem elfogadható, amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak

Amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak alapvetően téves helyzetértékeléseken alapszik, ezért nem elfogadható; ha ezeket követjük a migráció, a gyerekeink nevelésével, vagy a háborúval kapcsolatosan elfoglalt pozíciónk kérdésében, akkor pár évtized múlva nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfő reggel a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál 2023. szeptember 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Utalva a miniszterelnöknek a Fidesz 30. tisztújító kongresszusán elhangzott beszédére, Orbán Balázs elmondta: 

Magyarország nem egy "nemország". A magyar politika nem abból áll, hogy betartunk másoknak, azoknak az európaiaknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi is az Európai Unió részesei lehessünk.

Van egy ellenmodell, mondta, ami azt mutatja, Európán belül lehet teljesen másképpen is berendezni a kormányzati politikát és sikeres országot működtetni.   

Ez a két modell megélhet egymás mellett Európában, de - tette hozzá - "mi nyilvánvalóan annak örülnénk, ha minél több ország inkább büszke lenne a nemzeti szuverenitására, inkább családbarát kormányzást folytatna és a versenyképesség növelésére, a kapcsolatépítésre, nem pedig a blokkosodásra, szankciós politikára helyezné a jövőt".   

A politikus szerint az európai parlamenti választásokon nagy esély mutatkozik arra, hogy ennek a modellnek a nemzetközi ismertsége erősödni fog a nyugat-európai társadalmakban. Ezt kutatások is alátámasztják, amelyek minden európai országban egy meghatározott módszertan szerinti méréseken alapulnak.   

Hozzátette: a "nagy ügyekben", amelyek egyaránt foglalkoztatják a magyarokat és más európaiakat, a magyar kormány álláspontja - ami értelmezhető a magyar nemzeti álláspontként -, többségben van Európa más országaiban is. Hiszen ha megkérdezik az emberektől, hogy szeretnének-e háborúba keveredni Oroszországgal, egyértelműen nemet mondanak. Szeretnék-e, hogy Ukrajna és Oroszország békét kössön? Erre a legtöbb országban igen a válasz. Arra pedig, hogy szeretnének-e illegális migrációt a saját országukban, nemet mondanak - fejtette ki.   

Mindez azt mutatja, magyarázta Orbán Balázs, hogy komoly bázisa van ennek a politikának. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy "jelen pillanatban Magyarország az európai emberek hangja", jelentette ki a politikai igazgató, hozzátéve, hogy kormányzati szinten csak Magyarország képes ezt az európai többségi véleményt következetesen kifejezni.   

Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna vendége is volt, ahol elmondta, a miniszterelnök kongresszusi helyzetértékelése szerint a legnehezebb kormányzati éveket élték meg. Komoly nyomás alá került a magyar kormány, hogy mi is vegyünk részt a háborúban, majd súlyos mértékben hatottak a szankciós politika negatív következményei, mint az energiaárak elszabadulása és az infláció.   

Olyan nehéz időszak volt, amit nem gondoltunk volna, de sikerült azokat a vállalásokat teljesíteni, amiket a miniszterelnöki programadó beszédben kitűztünk magunknak

- jelentette ki a politikus, majd hozzátette: meg tudták védeni a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, valamint azt hogy a magyar emberek fizessék a legalacsonyabb rezsit, és hogy aki dolgozni szeretne, annak legyen munkája.   

Utalt az inflációra is, ami "elindult lefelé". Így jövőre vissza lehet építeni a "masszív növekedést", amihez az elmúlt időszakban hozzászoktunk - mondta Orbán Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában