Megállapodás

2023.09.19. 18:04

Magyarország évtizedek után ismét embert küldhet a világűrbe (videó)

A nap folyamán aláírják a szerződést az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, amelynek alapján immár véglegessé válik, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinban.

MW

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által március 7-én közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján

Forrás: MTI

Fotó: KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető megérkezett Texasba, hogy aláírják a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő, Axiom Space nevű vállalattal, és ennek nyomán immáron biztossá válik, hogy 

évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti misszióját 2024 végén vagy 2025 elején.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, a kormány nemrég arról határozott, hogy a magyar űripari stratégia keretében kutatót küld fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje és tudományos kísérleteket hajtson végre.

Tájékoztatása szerint az ezen idő alatt elvégzendő feladatok listájának összeállításában a hazai űripari szereplők és egyetemek is részt fognak venni.

Ezek a tesztek majd nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről

– mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ezen expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

Mint tudatta, a világ egyik vezető űrkutatási társaságának számító Axiom Space-szel kötendő szerződésben indítási ablakot határoztak meg 2024 októberétől 2025 elejéig, amelyen belül a magyar űrhajós harminc napot tölthet az ISS-en.

Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az pedig azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni

– hangsúlyozta.

A miniszter végezetül aláhúzta, hogy jelenleg még 

négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.

Szijjártó Péter Adriana Cruz gazdasági miniszterrel és Jose Esparza külügyminiszter-helyettessel egyeztetett

„Texas egy boldog hely, mert itt nem leépül az egyház és eladják a templomokat, hanem egyre több a hívő és egyre több templomot kell építeni” – olvasható Magyarország Külgazdasági és Külügyminiszterének legújabb bejegyzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában