Iskolakezdés

2023.08.26. 17:37

Tanszercsomaggal segít gyerekeket az Egyszülős Központ

Tanszercsomaggal segíti egyszülős családok gyermekeit az Egyszülős Központ; az első 36 csomagot szombaton adta át a gyerekeknek Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

MW

Tanszercsomaggal segít gyerekeket az Egyszülős Központ

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A tanszercsomagok átadása után Hornung Ágnes az MTI-nek felidézte:

2010 óta a kormány több intézkedéssel is segítette az egyszülős családokat, például magasabb családi pótlékra jogosultak, a gyermekek előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, és az általános iskola alatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek ingyenesen jár az étkezés.

Emellett tavaly január óta könnyebbé és egyszerűbbé tették a tartásdíj behajtásával és végrehajtásával kapcsolatos bírósági peres és végrehajtási eljárásokat, és a tartásdíj megelőlegezésével kapcsolatos jogi szabályozás is hatékonyabbá vált – emlékeztetett.

Az államtitkár kiemelte:

az Egyszülős Központ és a családügyi államtitkárság közös programja, a Kiszínezzük az iskolakezdést! célja is az, hogy az iskolakezdés idején megkönnyítsék a családok életét az ingyenes tanszercsomagokkal.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy a központ az idén több mint hatszáz családot támogat az iskolakezdésben. Hozzátette: az egyszülős családok csaknem fele él nehéz anyagi helyzetben, ezért fontos, hogy az iskolakezdés anyagilag megterhelő időszakában is segítsék őket.

Nagy Anna tájékoztatása szerint

az első osztályosoktól az érettségizőkig segítik a családokat: több mint négyszáz általános iskolás kap több tízezer forint értékű csomagot, a korosztályok igényeihez igazodva iskolatáskával, tolltartóval, írószerekkel, rajzeszközökkel, festékekkel.

 Kétszáz középiskolás pedig tabletet kap, amelyet a számlálóbiztosok használtak a tavalyi népszámláláskor. A csomagok felét vidéken, tizenegy helyszínen osztják szét.

Az első Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt meg Pesten, a második 2022-ben Budán azzal a céllal, hogy gyakorlati segítséget nyújtson és közösséget biztosítson a gyereküket egyedül nevelő családoknak. Az elmúlt öt évben a két központ mintegy 70 féle szolgáltatásával több mint 28 ezer egyszülős családot ért el. Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában