Biztonság

2023.08.02. 05:48

Sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt Nigerből

Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be róla szerda hajnalban, hogy az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgárt is kimenekítettek a Száheli-övezet kulcsországából.

MW

Vízsugárral locsolják a tűzoltók a felgyújtott autók roncsait Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erőivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Szijjártó Péter közölte: „Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, aminek keretében sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre.”   

A bejegyzésben a tárcavezető kiemelte, hogy az akció első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan szerda hajnalban felszállt az olasz katonai különgép.


„A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival” – írta a miniszter, aki kitért arra is, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzulok segítik tovább a műveletet.   

„További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomásunk, de tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll” – közölte Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában