Kiindulópontnak nem rossz

2023.08.28. 10:12

Így vélekedik Novák Katalin a Zelenszkijjel folytatott tárgyalásról

MW

Novák Katalin köztársasági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Kijevben

Forrás: Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP

„Egy háborús országba látogattam el, így nem ért meglepetésként a légiriadó. Sajnos Kijevben mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák. Békében születtem és éltem, akárcsak ön, nem voltam még óvóhelyen. Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe” – fejtette ki Novák Katalin az Indexnek adott interjúban, hogyan érintette, hogy múlt heti kijevi látogatása során óvóhelyre kellett vonulnia. Az államfő megosztotta, hogy a föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségbe kísérték az állam- és kormányfőket a kollégáikkal együtt, ahol a TEK munkatársai, akik a védelmükről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását. 

Novák Katalin rámutatott: 

legutóbbi ukrajnai útján fordult elő először, hogy hosszabban és négyszemközt tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre – jelentette ki a köztársasági elnök. – Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség” – jegyezte meg Novák Katalin. 

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól

– taglalta a tárgyalás eredményeit az államfő, hozzátéve: az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában, ami kiindulópontnak nem rossz.

Novák Katalin kitért rá, Zelenszkij elnöknek is elmondta, hogy nekünk, magyaroknak miért kiemelten fontos a béke.

„Bekopogtatott a véres valóság. Ez a háború nemcsak az ukránok életét dúlta fel, hanem – ahogy Ferenc pápa fogalmazott – »behozta a konfliktust az otthonainkba is«” – magyarázta Novák Katalin, felidézve, hogy Kárpátalján találkozott a fronton elveszített gyermekét gyászoló édesanyával, szétszakított családok tagjaival. „A háború az ő valóságuk. A magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás. Ezért is vagyunk határozott szószólói a békének” – hangsúlyozta.

Novák Katalin arról is beszélt, hogyan telt a találkozása Ferenc pápával, aki rögtön ukrajnai útja után fogadta a magyar államfőt. 

A szentatya a béke embere, aki Magyarországra úgy tekint, mint ahonnan a béke el tud indulni. Ebben erősítette őt meg a magyarországi látogatása is

– fogalmazott a köztársasági elnök, hozzátéve: Ferenc pápa azt kérte tőle, hogy minden lehetséges fórumon és minden rendelkezésre álló eszközzel álljon ki továbbra is a hagyományos családi értékek mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában