Avatóünnepség

2023.07.22. 22:17

Semjén Zsolt: a kis magyar világok közvetítik az egyetemes magyar világ megtartó erejét

Ez a ház a magyar világot jelenti, és az ilyen kis magyar világok közvetítik az egyetemes magyar világ megtartó erejét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Ügyek Háza szombati avatóünnepségén, Csíkszeredában.

MW

Felavatták a csíkszeredai Magyar Ügyek Házát

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A város emblematikus épületét a magyar kormány támogatásával vásárolta meg és újította fel az Iskola Alapítvány. 

Minden megtalálható az épületben, ami a magyar világhoz tartozik, és hasonló "kis magyar világokat" kell létrehozni a  magyarlakta településeken is. 

Az intézményben a gazdaság fejlesztéssel foglalkozó Pro Economica Alapítvány, egy gazdákat segítő szervezet, és a magyar állampolgársági ügyeket intéző Eurotrans Alapítvány kapott helyett, melynek a nemzetegyesítésben végzett munkáját a miniszterelnök-helyettes külön is megköszönte. 

"Nem titok, hogy nekem ez személyes életcélom is. Édesanyám erdélyi, így tudom, mit jelent az, amikor egy századon keresztül bozgoroznak" 

- mondta. (A hazátlan kifejezés román megfelelőjét az erdélyi magyarokra használják Romániában.) 

Történelmi igazságtételnek nevezte, hogy a külhoni magyarok nemcsak kulturális, hanem közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váltak, és immár "1,1 millió nemzettársunk vált honfitársunkká és polgártársunkká". 

Hangsúlyozta: a magyar nemzet egyfelől kultúrnemzet, melyet a magyar nyelv, kultúra és a történelem sorsközösségtudata tart egyben, másfelől politikai nemzet is, így nem véletlen "a megtörhetetlen és elszakíthatatlan kötődése a Szent Koronához". Ez jelzi, hogy a magyarság közjogi értelemben is egységet jelent - húzta alá. 

"Ezért volt nagyon fontos, hogy egyszerre élhessük meg kultúrnemzet voltunkat és a közjogi egyesítés által politikai nemzet voltunkat, a honosítás pontosan ezt teszi lehetővé" - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. 

Emlékeztetett, hogy Szent István király zseniális egyházszervező, diplomata, hadvezér volt, de ma nemzetépítő örökségére hívta fel a figyelmet. "Akkor fogjuk tudni a nemzetet építeni, ha az életnek azon a helyén, ahova a gondviselés állított minket, mindannyian mintegy kis Szent Istvánok leszünk" - jelentette ki. 

A példásan felújított szecessziós ingatlanra utalva rámutatott:

 " ez a csoda" is annak köszönhető, hogy mindenki tette a maga dolgát, igy a magyar állam is. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke rámutatott: "Csíkszeredában minden ügy magyar ügy", és a magyar kormánnyal való partnerség fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, ezt nem lehet megbontani, mert a bizalmon és a közös értékeken alapul. 

Az ingatlan neve - Magyar Ügyek Háza - "egyszerű, pontos és kifejező" kifejezés arra, amit az érdekvédelmi képviselet végez. "Mi ezeket a feladatokat vállaltuk, mi ezt közösségépítésnek tekintjük" - mondta. Hozzátette: összefüggő intézményrendszert próbálnak kialakítani a Székelyföldtől a Partiumig. 

Korodi Attila polgármester szerint emblematikus épület használhatnak a köz javára. Arról is beszámolt, hogy a jövőben környezete, a város sétálóutcája is megújul. 

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta: a székelyföldi városban "kék házként" emlegetett épületben a Művészeti Népfőiskola működött, majd két évtizedig lakatlan volt, míg sikerült az alapítványnak megvásárolni. 

Az 1902-ben épült ingatlannak 864 négyzetméteres hasznos területe van három szinten. Ebben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, az Eurotrans Alapítvány és a Pro Economica Alapítvány kap helyet. 

A teljes projekt értéke, az adásvételt és a felújítást is beleértve, 293 millió forint volt. 

Kolozsvár után ez a második ingatlan a négy ingatlanberuházásuk közül, melyet a magyar kormány támogatásával az erdélyi magyar közösség szolgálatába állítanak - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában