Találkozók

2023.07.04. 21:12

Petr Fiala: senki sem akarja megszüntetni a visegrádi együttműködést

A V4-ek együttműködésének több szintje és területe van és a kooperáció számos területen folytatódik - mondta a cseh kormányfő.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfõ, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok kormányfõinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

A visegrádi országok együttműködését senki sem kívánja megszüntetni, de Csehország szerint egy új kormányfői találkozó összehívásának csak az őszi szlovákiai és lengyelországi választások után van értelme - hangoztatta Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában Ódor Lajos szlovák kormányfőjével közös sajtóértekezletén.

Szlovákia közelmúltban hivatalba lépett miniszterelnökének ez volt az első hivatalos külföldi útja.

Senki nem kívánja megszüntetni a V4-ek együttműködését, amelynek azonban több szintje és területe van. A kooperáció számos területen folytatódik 

- mondta kérdésre válaszolva Petr Fiala.

Megjegyezte: a júliusban kezdődött egyéves cseh elnökség is intenzív együttműködéssel számol, például még az ősszel visegrádi elnöki találkozóra kerül sor.

"Kormányfői találkozót most tényleg nem terveztünk" - erősítette meg a cseh sajtóértesüléseket a kormányfő. Elmondta: ezt azután hívják össze, hogy lezajlanak a lengyelországi és a szlovákiai parlamenti választások, felállnak az új kormányok, és tisztázódik a politikai helyzet. "Úgy vélem, hogy csak azután van értelme egy ilyen találkozónak" - szögezte le Petr Fiala.

Másfelől - fejtette ki a miniszterelnök -, Csehország számára nem lenne jó, ha nemzetközi együttműködése csak egy platformra korlátozódna. "Legközelebbi partnerünk Szlovákia, de együttműködésre törekszünk Lengyelországgal és Magyarországgal is" - hangoztatta Petr Fiala.

Ódor Lajos szerint jelenleg valóban elmondható, hogy a cseh-szlovák együttműködés jobban működik, mint a visegrádi. Úgy látja, hogy a négy közép-európai ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - együttműködését "pragmatikusan" kell kezelni. A rendszerváltás után ezek az országok sok közös, vagy nagyon hasonló problémával küzdöttek, amelyek közül a kulcsfontosságúak már megoldódtak.

A visegrádi együttműködés "most talán kevésbé áll a középpontban mint korábban, de továbbra is nagyon fontos" - mutatott rá Szlovákia miniszterelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában