Együttműködés

2023.01.27. 09:41

Szijjártó: Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap (videó)

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét 2023. január 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A tárcavezető a Türk Befektetési Alap elnökével, Baghdad Amreyevvel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, egyebek mellett az európai energiaválság miatt, ugyanis itt jelentős energiaforrások találhatók, de a térség egyébként is komoly növekedési potenciállal rendelkezik.

Magyarország már eddig is sokat profitált az együttműködésből, az elmúlt időszak eseményei ráadásul azt mutatták, hogy a nemzetközi politikában a szűklátókörűség sok elvesztegetett lehetőséggel jár

– emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy hazánk óriási lehetőségek előtt áll a Türk Befektetési Alap létrehozásával, miután az utóbbi tíz évben már két és félszeresére, mintegy 4,5 milliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) tagállamaival.

Úgy gondoljuk, hogy ez a befektetési alap hozzá fog járulni a TÁSZ-hoz tartozó országok gazdasági potenciáljának jobb kihasználásához, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítéséhez, illetve újabb beruházások létrehozását teszi majd lehetővé

– mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány nagy erőkkel dolgozik a beruházások ösztönzésén, hiszen ez a módja a munkahelyteremtésnek, a teljes foglalkoztatás fenntartásának és az Európára leselkedő recessziós veszély elkerülésének.

Aláhúzta: a magyar gazdasági válságkezelési modell lényege, hogy megduplázott erővel kell ösztönözni a beruházásokat, amikor a világgazdaság rossz állapotba kerül vagy rossz irányba halad.

Ebben az esetben a beruházásokkal nem pusztán át lehet hidalni a nehézségeket, hanem erőt lehet nyerni a gazdaság újraindulásakor kialakuló versenyben

– szögezte le.

Erre bizonyítékként említette, hogy a világgazdaság tavalyi „fekete évében” Magyarországon megdőlt a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy mára Magyarország nagykövetséget nyitott minden türk államban, és a szervezet országai közül utolsóként Üzbegisztán is bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet hoz létre Budapesten.

Üdvözölte, hogy Budapesten jött létre a TÁSZ európai képviselete és aszálymegelőzési intézete. Szavai szerint utóbbi lehetőséget ad a magyar vízügyi technológiák exportjára a vízhiánnyal küzdő közép-ázsiai országok számára. Illetve emlékeztetett, hogy bár nagy viták zajlottak a kormány keleti nyitási stratégiájáról, az sikeresnek bizonyult.

Sok bírálat hangzott el akkor ezzel kapcsolatban. Sokan nagyképű lesajnálással vették tudomásul azt, hogy Magyarország két lábon kíván állni. Aztán persze később fordult a kocka, hiszen eljött az a pont, amikor a keleti vállalatok pénzügyi, technológiai szempontból is beérték a nyugati versenytársaikat

– mondta.

Szijjártó Péter végül átadta Baghdad Amreyevnek a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkáraként végzett munkájának elismeréseként.

A magyar vízgazdálkodási technológiák világszerte versenyképesek

„A telefonvonal másik végén angolai barátom: João Baptista Borges energia és vízügyi miniszter. A két ország együttműködésének fontos pillérét adja a vízgazdálkodás, Angola ugyanis kiemelten számít a magyar vízügyi technológiai megoldásokra saját vízellátásának biztonsága megszervezésében. Az angolai kormány magyar cégeket kért fel arra, hogy ivóvíztisztító telepeket és víztározókat építsen az országban. A magyar vállalatok rendelkeznek az ehhez szükséges kapacitásokkal és szaktudással, így a finanszírozási kérdések tisztázása után máris indulhatnak a beruházások. Ez a felkérés is igazolja, hogy a magyar vízgazdálkodási technológiák világszerte versenyképesek” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

Korábban írtuk:

Szijjártó Péter: Kazahsztán nemcsak stratégiai partnerünk

Kazahsztán nemcsak stratégiai partnerünk, de az európai energiaellátás biztonságához szükséges források egyik lelőhelye is. Nem véletlen, hogy a MOL a legjelentősebb külföldi beruházók között van jelen az országban, mint ahogy a Richter termékei is egyre nagyobb piaci részesedésre tesznek szert a régióban

– írta Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán, miután tárgyalt Alibek Kuantyrov kazahsztáni gazdasági miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte:

„Ma aláírjuk a nukleáris oktatási együttműködésről szóló megállapodást, a hét éve alapított közös mezőgazdasági alapunk pedig részt vesz a két ország agrárgazdaságának fejlesztésében.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában