Egészségügy

2022.07.01. 15:06

Takács Péter: értékként kell őrizni a védőnői hálózatot

A kormány célja az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése – közölte a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken a Nógrád megyei Endrefalván, ahol új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át; a beruházás 125 millió forintból készült el.

Takács Péter az ünnepségen azt mondta, a következő időszakban folytatódnak a hasonló fejlesztések az országban.

A tárcának három nagy célja van erre a kormányzati ciklusra – ismertette. Az egyik és talán a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése, az uniós átlaghoz közelítése – mondta, hozzátéve: a trend jó, de fel lehet gyorsítani.

További célként említette a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítését. Kifejtette: ennek egyik oldala az alapellátás, a háziorvosi rendszer újraszervezésével, a praxisközösségekbe történő szervezéssel, a másik a prevenciós, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a népegészségügyi szűrésekre.

Kitért arra, hogy értékként kell őrizni a védőnői hálózatot.

Az államtitkár a Covid-járvány idején mutatott reagálóképesség továbbfejlesztését nevezte a harmadik célnak, kiemelve, hogy nehéz évtizedre kell felkészülni.

Takács Péter köszönetet mondott a magyar oltási programért, amely szavai szerint a magyar egészségügy legnagyobb sikere volt az elmúlt évtizedben.     Erre a szervezettségre, erre a mentalitásra szeretnének építeni – tette hozzá.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva független polgármestere a rendezvényen elmondta: a régi, azóta lebontott rendelő még az 1960-as években épült, az új beruházáshoz pedig 2015-ben vette meg az ingatlant az önkormányzat a falu központjában, és 2019 novemberében adott be pályázatot a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrására.

Az elnyert 124,9 millió forintos támogatás teljes egészében fedezte a kiadásokat.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a jelzőrendszerrel, információs és műszaki háttérrel felszerelt, akadálymentesített rendelő javítja az endrefalvaiak életminőségét.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Nyugat-Nógrádban a közintézmények 85 százalékát – ezen belül a rendelőket - sikerült megújítani a TOP és a Magyar falu program forrásaiból.

Az ünnepségen, amelyen részt vett Skuczi Nándor (Fidesz–KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház igazgató főorvosa is, Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester és Takács Péter államtitkár emléklapokkal köszönte meg a térség egészségügyi dolgozóinak munkáját a Semmelweis-nap – a magyar egészségügy napja – alkalmából.

Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az új orvosi és védőnői rendelő átadásán a Nógrád megyei Endrefalván 2022. július 1-jén. Fotó: MTI/Komka Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában