Országgyűlés

2022.07.04. 20:37

Megválasztották Windisch Lászlót az ÁSZ elnökének

A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének választotta Windisch Lászlót az Országgyűlés hétfőn. Windisch László a megválasztását követően az Országgyűlés előtt tett esküt. A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz–KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választották meg.

Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban – mondta Windisch László a megválasztása előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén. A távirati iroda szerint kiemelte: a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan költsék el az állami pénzeket; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ.
Windisch Lászlóhoz a KSH elnökhelyetteseként a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013–2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogászdiplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

Borítókép: Windisch László, az Állami Számvevőszék új elnöke (Fotó: Boros Bence)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában