Ország-világ

2021.02.14. 20:52

Karácsony a teljes iparűzési adó befizetését kéri a vállalkozóktól

A budapesti Fidesz–KDNP-frakció szerint százmilliókat szórt ki az ablakon a főpolgármester.

Amikor a fővárosnak kellene segítő kezet nyújtania a vállalkozóknak, a főpolgármester arra kéri őket, hogy fizessék be az iparűzési adó teljes összegét, még ha a kormány el is engedte annak a felét. A fővárosi Fidesz–KDNP-frakció képmutatásnak nevezte Karácsony Gergely akcióját, mondván, egy felelős városvezetés milliárdokat spórolhatott volna meg számos tenderen – írja a Magyar Nemzet.

„Karácsony Gergely még mindig olyan, mint aki nem érti, hogy a budapestiek pénze nem az övé, hanem a fővárosi embereké. Visszatetszőnek tartjuk a főpolgármesternek nemrég nyilvánosságra került levelét, amelyben a vállalkozásoktól azt kéri, hogy ne vegyék igénybe a kormány által biztosított iparűzésiadó-kedvezményt, hanem maradéktalanul fizessék be azt a fővárosi önkormányzat számlájára” – reagált Karácsony Gergely levelére a budapesti Fidesz.

Hozzátették: a koronavírus-járvány gazdasági hatása leginkább a kis- és középvállalkozásokat érinti negatívan, ezért döntött a kormány a kedvezmény lehetőségéről. „Mindannyiunk érdeke, hogy a hazai kkv-szektor megőrizze működőképességét, mert ők mozgatják a gazdaságot a mindennapokban.

Karácsony Gergely levelét azért is tartjuk különösen képmutatónak, mert miközben a főpolgármester egyik kezével pénzt kér a nehéz helyzetbe került vállalkozásoktól, addig a másik kezével több száz milliót szór ki az ablakon”

– indokolt a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció. Példaként említették, hogy ötmilliárd forinttal többet fizetnek az adófizetők a Lánchíd felújításáért, egy év városvezetői szerencsétlenkedés után ennyivel jár jobban a munkát elnyerő A-Híd Zrt.

Továbbá a BKV reklámtendere miatt százhúszmillió forintos bírságot fizetettek ki a fővárosi emberek, mert a közlekedési vállalat vezetése nemet mondott egy jogszerű és kedvezőbb szerződés megkötésére. Emiatt csak tavaly egymilliárd forinttal kevesebb pénz folyt be a vállalat kasszájába. Legutóbb szintén szabálytalan szerződés miatt újabb ötmillió forintos bírságot kapott a BKV a multifunkciós tehergépjárművek közbeszerzése kapcsán.

„A kormányt bíráló plakátkampányra több tízmillió forintot költöttek Karácsonyék, mindeközben a rendőrség vizsgálja a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és egykori élettársa nevével fémjelzett buszmutyit. Miközben a főpolgármester a mindenki számára megszokott közszolgáltatások leállítását helyezi kilátásba a pénztelenség miatt,

Budapest csökkentett iparűzési adóbevétele 2021-ben várhatóan 139 milliárd forint a tervezett 142 milliárd forint helyett, az előző többség által pedig még mindig 47 milliárd forint készpénzállomány és csaknem 75 milliárd forint értékpapír-állomány áll rendelkezésére”

– sorolta a kormánypárti frakció.

Azt kérjük most a budapesti vállalkozásoktól, hogy aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat – írta tegnap a közösségi oldalán Karácsony Gergely, aki azzal buzdít az adókedvezmény elutasítására, hogy

ebből a bevételből kívánja a finanszírozni a közösségi közlekedést, az ivóvízellátást, a hulladékszállítás, a közvilágítást, a közutak karbantartását.

Karácsony továbbá felsorolta azokat a felújításokat is, amelyek ugyan a fővárosi önkormányzat kivitelezésében valósulnak meg, de valójában a kormány finanszírozza azokat. Ilyen például a Blaha Lujza tér és pesti rakpart rekonstrukciója. Vagyis érthetetlen, hogy ezekre a kormány által biztosított beruházásokra miért kéri el az iparűzési adó felét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!