Járvány

2020.05.18. 13:46

Szijjártó Péter: az emberi életre és a gazdaság újraindítására kell koncentrálni (videó)

Az egészségügyi védekezés terén több mint 130 repülőgép érkezett Kínából. 132 millió maszk érkezett eddig, és több mint 40 millióra van szerződés. Több mint 3 ezer lélegeztetőgépet szállítottak Magyarországra. 2,7 millió teszt érkezett eddig – mondta Szijjártó Péter az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában.

Fotós: Szigetváry Zsolt

A világjárvány határozza meg a nemzetközi és a magyar politikai diskurzust – mondta Szijjártó Péter. Sok ország a védekezés új szakaszába lépett, mindenki figyeli a tapasztalatokat.

Volt olyan uniós ország, amit hamarabb ért el a járvány, míg másokat később.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint akik előrébb tartanak, azoknak a tapasztalatait figyelni kell.

Az emberi életre, a gazdaság újraindítására és a normális élethez való visszatérésre kell összpontosítani.

Szijjártó ismertetése szerint az egészségügy felkészítése volt az egyik első feladat a várható járványra. Mindezek mellett fel kellett készülni a gazdasági életben az új időkhöz való alkalmazkodáshoz.

Szólt arról is, hogy eddig több mint 10 ezer magyar embert sikerült külföldről hazahozni.

Nagyon sok védőeszköz érkezett

Szijjártó Péter elmondta, hogy az egészségügyi védekezés terén több mint 130 repülőgép érkezett Kínából. 132 millió maszk érkezett eddig, és több mint 40 millióra van szerződés. Több mint 3 ezer lélegeztetőgépet szállítottak Magyarországra. 2,7 millió teszt érkezett eddig.

Kínából 850 ezer olyan gyógyszer érkezett, amit csak másik három országnak adnak

- tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta, hogy a határon túli magyar közösségeknek és a nyugat-balkáni országoknak juttatott az ország segítséget.

A gazdaságról azt mondta Szijjártó Péter, hogy továbbra is a munkahelyteremtésre fókuszálnak. Munkahely csak beruházásból lesz – tette hozzá.

800 ezer eurós maximumösszeggel támogatják a Magyarországon lévő vállalatokat, eddig 526 ilyen vállalat jelentkezett, ők 254 milliárd forintos beruházási programot jelentettek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az eredetileg 50 milliárdos keretet a kormány megduplázta.

Megmosolyogtató hazugságokkal szembesülhettünk az elmúlt hónapokban. Aki korábban hazudott, az most bocsánatot kérhet, de nem vagyunk naivak, de tudjuk, hogy nem fogják megtenni

- mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt: jól láthatóan az osztályharcos logika még jelen van a parlament egyik oldalán. Arról a 416 magyar vállalkozásról, amelyik eddig támogatásért jelentkezett, fogalma sincs, hogy fideszesek, MSZP-sek, vagy bármi mások, de nem is érdekli – mondta.

Ha érdekelné – folytatta – akkor az elmúlt években a tárcájához tartozó intézmények nem nyújtottak volna támogatást a Wallisnak, vagy olyan cégeknek, amelyeknek tulajdonosa Leisztinger Tamás vagy Kóka János. Ezen cégek gazdasági sikere magyar gazdasági siker – értékelt, hangsúlyozva: ezek a vállalkozók magyar embereknek adnak munkát. Az, hogy ez az ellenzéknek nem számít, már többször világossá vált a magyar Országgyűlésben – mutatott rá.

Az a több száz magyar vállalat, aki a tulajdonosának párthovatartozása nélkül kért támogatást, meg is fogja kapni a kormány segítségét – jelentette ki. Kitért arra is, hogy a pályázati kiírás világos, csak az kaphat támogatást, aki megtartja az összes munkavállalóját.

Az egészségügyi védekezés sikerességéről szólva kiemelte: az egymillió főre eső megbetegedéseket tekintve Magyarország a negyedik legalacsonyabb adatot tudja felmutatni az unióban, az elhunytak számát tekintve pedig a tizenhetedik.

A magyar orvosok, ápolók, nővérek és az egész egészségügyi ellátórendszer jól vizsgázott, mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsák még az előre nem látható körülmények közepette is – összegzett.

További felvetésre kitért arra, hogy a román elnököt azért bírálták, mert a helyi magyar közösségekre támadt. Ilyenkor egy magyar kormánynak kötelessége fellépni – jelentette ki.

Megjegyezte még azt is: a szervezett bűnözői köröknek éppen egy legyengült gazdaság az érdeke, mert akkor tudnak teret foglalni. Ilyen gazdaságot akar az ellenzék, amikor a segélyeket próbálja a munkahelyek elé helyezni, de ez nem fogják hagyni – rögzítette a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!