nézeteltérések felmérése

2018.09.16. 18:25

Párbeszédet kezd a Vatikán és az Európai Protestáns Egyházak Közössége

A párbeszéd célja az egyházak és egyházközösségek kölcsönös elismerésének és megértésének az előmozdítása.

Megállapodott a Vatikán az Európai Protestáns Egyházak Közösségével (GEKE) arról, hogy hivatalos ökumenikus párbeszédet kezdenek egymással – jelentette vasárnap a Kathpress katolikus hírügynökség.

Gottfried Locher, a csaknem az összes európai és néhány latin-amerikai református, evangélikus, metodista és uniált protestáns egyházat magában foglaló ökumenikus egyházközösség vezetője és a Vatikánt képviselő Kurt Koch bíboros Bázelben írt alá erről megállapodást. A párbeszéd célja az egyházak és egyházközösségek kölcsönös elismerésének és megértésének az előmozdítása.

Locher hangsúlyozta: fontos lenne, hogy lehetőleg konkrét kérdésekről, akár feloldhatatlannak látszó nézeteltérésekről is induljon meg a párbeszéd a felek között. A svájci lelkész és teológus szerint kiválaszthatnának öt területet, amelyet lehetőség szerint gyorsan áttekinthetnének. Ezek között említette például azt a vitatott kérdést is, hogy a katolikus egyház nem hajlandó nőket pappá szentelni.

Az ökumenikus egyházközösség vezetője fontosnak tartaná, hogy ne csak egyházi vezetők és teológusok vegyenek részt a párbeszédben, hanem az egyházak életében részt vevő más nők és férfiak is.

Az egyeztetések menetrendjéről részletek egyelőre nem derültek ki, az első jelentés a párbeszéd eredményeiről nagyjából két év múlva láthat napvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!