értékek mentén

2018.06.01. 10:20

Kásler: Magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a célunk

Az emberi erőforrások minisztere szerint olyan oktatásra van szükség, amely felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiaci kihívásokra, és életre szóló értéket ad számukra.

Forrás: mti

Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában a nemzeti alaptantervet kiválónak minősítette, de hozzátette, hogy annak kivitelezésével vannak gondok, sok új kutatási eredményt kell beilleszteni, illetve más megközelítéseket.

A miniszter szerint a tanítás menetének felgyorsításához újra kell gondolni a tartalmi részeket, hogy mit milyen arányban hallanak a diákok az iskolában,

„például a mi magyar örökségünkről vagy milyen felosztásban szerepel a tankönyvekben a nyugati vagy keleti irodalom”. Hogy tudják-e a gyerekek az iskolapadból kikerülve, milyen a globális, milyen az európai és milyen a jellegzetesen magyar kultúra. A miniszter szerint ezeket tudatosítani kell, mert „egy gyermek felnőttként csak így tud a közegében majd helyesen viszonyítani”.

„Annyi biztos, magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a célunk, amely felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiaci kihívásokra, és egész életre szóló értéket ad számunkra” – fejtette ki a miniszter, majd hozzátette:

„Hangsúlyozni kell, hogy az alapvető értékek minden esetben meghatározzák a tartalmat”.

Kijelentette azt is, hogy a pedagógusok véleményét, javaslatait eddig is meghallgatták, és ezután is számítanak rájuk.

Demográfiai fordulat, újjáélesztett nemzeti intézmények

Kásler Miklós demográfiai kérdésekről is beszélt. Hangoztatta: a kormány célja, hogy a magyar nemzet megmaradjon, és szerinte „ehhez demográfiai fordulat szükséges”. A fordulatot a családok támogatásával szeretnék elérni – tette hozzá, kijelentve: a meglévő gyermekvállalási kedvet meg kell próbálni olyan materiális viszonyokkal alátámasztani, amelyek lehetővé is teszik a gyermekvállalást.

A kulturális ágazatban szükséges átszervezésekkel kapcsolatban a miniszter úgy vélte: sok nemzeti intézet áll félig kihasználatlanul, például a Nemzeti Színház, a Széchenyi Könyvár, a nagy közgyűjtemények és az országos levéltár. „Ezeket újraéleszteném, például az oktatásba is bevonnám” – hangoztatta, hozzátéve: „jó lenne, ha az egészségügyhöz hasonlóan az emberek kultúrával való ellátását is hálózatba lehetne szervezni, egy csúcsintézménnyel az élen”.

Már kész a cselekvési terv a kórházi fertőzések ellen

A miniszter szerint az egészségügyben a legakutabb pont, amelyben azonnal lépni kell, az a kórházi fertőzések kérdése.

Ebben már el is készült egy részletes cselekvési terv. A következő fontos lépés az alapellátás – ahol a miniszter a csoportpraxis elterjesztését támogatja -, továbbá gyors beavatkozást igényel a sürgősségi ellátás is.

Nagy területnek mondta Kásler Miklós a népegészségügyet is. Emlékeztetett arra, hogy minden betegségcsoport esetében, amelyek népegészségügyi jelentőségűek, vannak már országos intézetek – több közülük nemzetközi színvonalú -, és úgy vélte, érdemes lenne ezek közé kiépíteni az országos hálózatokat, hasonlóan az onkológiához, ahol ez már le is zajlott.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond 2018. június 1-jén

MTI Fotó: Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!