Családpolitika

2017.08.25. 13:21

Több mint egymilliárd forint minibölcsődék létesítésére

Valamivel több mint egymilliárd forintos pályázat indul minibölcsődék létrehozására – jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin elmondta, az 1,1 milliárd forint keretösszegű, kormányzati forrásból megvalósuló pályázatra olyan önkormányzatok jelentkezhetnek, ahol jelenleg nincs bölcsődei ellátás, a lakosságszám 10 ezer alatt van és az egy lakosra jutó adóerőképesség 20 ezer forint alatti. A pályázat során maximum 10 millió forinthoz lehet jutni, és csak 5 százalék önerőt írnak elő a pályázóknak. A péntektől elérhető forrásra egy hónapig nyújthatók be a pályázatok, eredményhirdetés november végén lesz.

Az államtitkár jelezte, a minibölcsőde január 1-jétől új ellátási forma, és létesítésénél kevesebb minimumfeltételnek kell megfelelni. Minibölcsőde az, ahol legfeljebb 7-8 gyermeket fogadnak, és a jogszabály szerint egy kisgyermeknevelőt és egy dajkát kell csak alkalmazni.

Novák Katalin elmondta azt is, arra számítanak, hogy 100-200 között lesz a nyertesek száma, így várhatóan 600-800 új bölcsődei férőhely is létrejöhet a minibölcsődéknek köszönhetően. Hatszáz olyan önkormányzat van az országban, amely megfelel a pályázati kritériumoknak – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az elnyert összeg 70 százalékát eszközbeszerzésre is lehet fordítani.

Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón azt mondta, tavasszal országjárás keretében mérték fel az igényeket, és a visszajelzések alapján döntöttek úgy, hogy meghirdetik a pályázatot.

Jelenleg négy bölcsődetípus létezik Magyarországon, így a szülők számára elérhető a hagyományos, a mini-, a családi és a munkahelyi bölcsődei ellátás is – hangzott el. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt a bölcsődei férőhelyek száma, jövő évtől pedig két és félszeresére nő a finanszírozás, valamint több lépcsős béremelés történt a bölcsődei dolgozók körében.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Novák Katalin megerősítette, hogy a kormány továbbra is támogatja a lombikbébiprogramot, mert az fontos lehetőség a gyermektelen pároknak.

(Borítókép: MTI / Marjai János)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!