Vizes vb

2023.07.28. 12:38

Kikapott az amerikaiaktól, így hatodik lett a női vízilabda válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 15-13-as vereséget szenvedett az olimpiai bajnok amerikai csapattól, így a hatodik helyen végzett a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – tudósít a helyszínről az MTI.

MW

Garda Krisztina (j) és az amerikai Maggie Steffens a női vízilabdatorna 5. helyéért játszott Egyesült Államok–Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A 2015-ben kinevezett Bíró Attila szövetségi kapitány irányítása alatt először nem végzett az első öt között a csapat nagy világversenyen. Egy évvel ezelőtt szintén találkozott egymással a két csapat a magyarországi világbajnokságon, de akkor a Margitszigeten az aranyérem, most viszont csak az ötödik hely volt a tét. Tavaly az amerikaiak a vízilabda Mekkájának nevezett szentélyben 9-7-re diadalmaskodtak.

Az már korábban eldőlt, hogy a gárda nem szerez indulási jogot a párizsi olimpiára, a tornáról ugyanis csak a két döntős, a holland és a spanyol gárda biztosította helyét a jövő évi, párizsi játékokra.

Bíró Attila szövetségi kapitány az utolsó mérkőzésre Rybanska Natasát és Dömsödi Dalmát nem nevezte a 15 fős keretből.

Úgy tűnt, az amerikaiak gyorsan szeretnék eldönteni az összecsapást, hiszen a negyed felére három góllal elléptek (3-0), az első magyar gól gyakorlatilag helyzet nélkül született meg, Keszthelyi Rita távolról lőtt a hálóba egy szabaddobást.

A magyarok Máté Zsuzsanna bombájával két gólra felzárkóztak, az amerikaiaknak viszont így is volt még egy óriási lehetőségük, a végletekig kijátszott fór végén azonban pont a dudaszó előtt kicsúszott a center kezéből a labda.

A második negyed magyar gólokkal indult, előbb Szilágyi Dorottya egy szép ejtéssel értékesítette a lefordulást, majd Máté Zsuzsanna remek kapáslövéssel pattintott a rövidbe, kiegyenlítve ezzel (4-4).

Mindkét csapat rengeteget blokkolt, a kapusok hosszú percekig csak a kidobásokkor értek labdába, aztán viszont Leimeter Dóra gyönyörűen fordult le védőjéről és még az amerikai hálóőr mellett is eltempózva talált be. A magyarok nem sokáig örülhettek a vezetésnek, az amerikaiak egy szép fór megjátszással egyenlítettek, 

igaz, ezt megelőzően inkább a magyaroknak kellett volna jönniük kidobással

 – Bíró Attila sárga lapot is kapott az eset reklamálásáért (5-5).

A térfélcsere után megint egy fél negyed előny adtak a magyarok riválisuknak, akik két emberelőnyös góllal léptek el (7-5). 

Keszthelyi fórból szépített, de a túloldalon azonnal válaszolt korábbi UVSE-s csapattársa, Maggie Steffens.

Garda Krisztina hatalmas lövésével megint egyre jött fel a magyar válogatott, majd újra Keszthelyi villant és egyenlített (8-8). Az olimpiai bajnok már a második kettős fórját értékesítve szerezte meg újra a vezetést, ötméteresből pedig növelte azt. A magyar reményeket Keszthelyi tartotta életben, ezúttal beúszás után közelről pöccintett a hálóba.
A záró nyolc perc elején a magyarok fórt hibáztak, az amerikaiak viszont nem tették meg ezt a szívességet (11-9). Vályi Vanda kiállítását követően az amerikai szövetségi kapitány időt kért, a figurába azonban hiba csúszott. 

A túloldalon ugyanakkor Parkes Rebecca egy gyönyörű húzással szerzett gólt.

Az amerikaiak újabb emberelőnyt rontottak el, elöl viszont lejárt a magyarok támadóideje. A magyar csapat hosszú idő után újra egyenlített, Faragó Kamilla fórból pattintott a hálóba.
Az amerikaiak egy perccel a vége előtt megint előnybe kerültek, de a labda a felső lécen csattant, ráadásul visszaúszás közben kiállították egy játékosukat. 

Bíró Attila 41 másodperccel a vége előtt időt kért, de nem sikerült élni a lehetőséggel, jöhettek az ötméteresek.

A párbajra az amerikaiak kapujába Asleigh Johnson érkezett, vele szemben előbb Faragó a felső lécre lőtte a labdát, majd Hajdú Kata is hibázott. 

Az amerikaiaktól senki nem rontott, így megnyerték a helyosztót.

Női vízilabdatorna, az 5. helyért
Egyesült Államok–Magyarország 15-13 
(4-2, 1-3, 5-4 1-2) - ötméteresekkel: 4-2
Gólszerzők: Raney 3, Musselman, Roemer 2-2, Fattal, Sekulic, Steffens, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi 4, Máté 2, Szilágyi, Leimeter, Garda, Parkes, Faragó 1-1
Magyarország: Magyari - Vályi, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Hajdú, Garda - cserék: Faragó, Mahieu, Máté, Leimeter, Szilágyi

A torna döntőjében Hollandia 17-16-ra győzött Spanyolország ellen, míg a bronzmérkőzésen Olaszország 16-14-re bizonyult jobbnak Ausztrália női válogatottjánál. Az olimpiára a két döntős kvalifikálta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában