Vizes vb

2023.07.23. 08:11

Holló döntős 400 méter vegyesen, Szabó továbbjutott 50 méter pillangón

Holló Balázs 400 méter vegyesen döntőt úszhat vasárnap a fukuokai vizes világbajnokság medencés versenyeinek nyitónapján. A délelőtti selejtezőkből még Szabó Szebasztián jutott tovább 50 méter pillangón, míg Rasovszky Kristóf olimpiai szintidőt teljesített 400 méter gyorson – tudósít az MTI.

MW

Holló Balázs döntőt úszhat Fukuokában 400 vegyesen.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyarok közül elsőként női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalma mutatkozott be, a 26 éves versenyző az országos bajnokságon egyetlen századdal maradt le az olimpiai indulást biztosító időtől (2:11.47), ezúttal azonban nem tudott ennek közelében úszni, 2:13.32-vel a 19. helyen zárt.

Egyáltalán nem vagyok elégedett, fájdalmas volt ez az úszás. Már legalább ott kéne tartanom, hogy ennél két másodperccel jobb időt menjek. Továbbra is célkeresztben az olimpiai idő, de most elég messze voltam tőle

– nyilatkozta az MTI-nek Sebestyén, hozzátéve, hogy általában nem igazán sikerül a szereplése az ázsiai világversenyeken.
Férfi 400 méter gyorson Rasovszky Kristóf képviselte a magyar színeket, ő a viadal első hetében a nyíltvízi úszók között 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmet nyert, ezzel első magyarként állt kétszer is dobogón egy világbajnokságon ebben a szakágban.

A 26 éves magyar versenyző újabb remek teljesítménnyel rukkolt elő: az áprilisi országos bajnokságon úszott egyéni csúcsát (3:47.33) megjavítva, 3:46.56 perces idővel csapott célba, ezzel teljesítette az olimpiai szintet (3:46.78), így az 1500 méter gyors, valamint a nyíltvízi küzdelmek mellett ebben a számban is indulhat jövőre Párizsban.

A 10. helyen végző klasszis, elmondta, élete formájában érzi magát.

Nagyjából az országos csúcsot (3:45.68) próbáltam meg belőni, ha megvan, akkor bejutok, ha nincs, akkor nem. Erősen is akartam kezdeni ennek fényében, de talán kicsit túl is lőttem az elejét, bitang kemény lett

 – nyilatkozta Rasovszky.

Női 100 méter pillangón a kilencedik vb-jén induló Jakabos Zsuzsanna állt rajtkőre, a győriek 34 esztendős úszója 1:01.51 másodperccel a 30. helyen végzett. A futam után elmondta, ritkán indul ebben a számban, most is csak azért ugrott medencébe, hogy egy kicsit „megérezze” a világbajnokság hangulatát.

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián, a szám 2021-es Európa-bajnoka 23.27 másodperces idővel magabiztosan, négyes holtversenyben a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 13.23-tól rendeznek.

Női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina az utolsó, bombaerős futamba került, többek mellet a 7-szeres olimpiai és 19-szeres világbajnok amerikai Katie Ledeckyvel együtt úsztak. Késely ugyan délelőtt igencsak jónak mondható, 4:07.08 perces időt úszott, de ez sem volt elég a nyolcfős döntőbe kerüléshez, kilencedikként zárt. A 19 esztendős Fábián – aki a nyíltvízi csapattal ezüstérmet nyert – 4:12.83 perccel a 23. helyen végzett.

A tavalyi vb-hez képest nekem ez óriási előrelépés, hiszen nagyon rossz állapotból kellett magam helyre tenni. Jól mentek az edzések, kicsit jobb időre számítottam, úgy érzem, ahhoz, hogy bekerüljek egy világbajnoki döntőbe, még egy jó fél évre van szükségem, hogy még több métert bele tudjak tenni a felkészülésbe. Remélem a jövő évi dohai világbajnokságra ez összejön, most elkaptam a fonalat az edzéseken, még egy kis lendület kell, és jó lesz

 – mondta a Kovács Ottó irányításával készülő Késely.
Férfi 400 méter vegyesen Holló Balázs és Telegdy Ádám ugrott medencébe, utóbbi ugyan hátúszó specialista, de miután Verrasztó Dávid  nem vállalta a világbajnoki szereplést, így lehetőséget kapott ebben a számban.

Holló végül remek teljesítménnyel, 4:12.77 perces idővel csapott célba, nem sokkal maradt el az olimpiai szinttől (4:12.50), és a hetedik helyen bekerült a fináléba,

 míg Telegdy 4:21.19-cel 19. lett.

Tudtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan erősen kell majd kezdenem, hiszen a mezőny nem lett gyengébb. Próbálok lépést tartani alapvetően a középmezőnnyel, most nagyon kiúsztam magam. Bízom benne, hogy délutánra tudok regenerálódni és jobb időt úszni, ha meglesz az olimpiai szint, elégedett leszek

 – nyilatkozta Holló az MTI-nek. 

A 400 méter vegyes döntőjét magyar idő szerint 14.21-kor rendezik.

Az első nap előfutamai a 4x100 méteres gyorsváltók selejtezőjével zárultak: a nőknél a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a 13. helyen végzett (3:40.02), míg a férfiaknál a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Kós Hubert összeállítású kvartett 3:14.42-vel 11. lett, így egyik egység sem került a döntőbe.

A 13.00 órakor kezdődő döntőket az M4 Sport élőben közvetíti.

Az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőben a férfi vízilabda-válogatott
A papírformának megfelelően az amerikai válogatott lesz a magyarok ellenfele a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében. Az amerikaiak vasárnap, a kanadaiak felett aratott 13-10-es győzelmükkel biztosították helyüket a nyolc között, ahová Varga Zsolt együttese csoportelsőként automatikusan bejutott.
A két csapat legutóbb három héttel ezelőtt a világkupa Los Angelesben rendezett szuperdöntőjének bronzmérkőzésén találkozott egymással. A magyarok „először” ötméteresek után nyertek, ám a hazaiak óvása miatt az utolsó 4:24 percet két órával később újrajátszották, és ezt követően az amerikaiak szerezték meg a harmadik helyet.
A magyar-amerikai negyeddöntőt kedden, közép-európai idő szerint 11.00 órakor rendezik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. 
A vb-ről a két döntős szerez kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában