Leány gyöngy fülbevalóval

2020.04.28. 18:23

Új titkok tárultak fel a világ egyik leghíresebb festményén

Új ismereteket tárt fel Johannes Vermeer (1632-1675) holland festőről és munkamódszeréről világhírű festménye, a Leány gyöngy fülbevalóval című alkotás minden eddiginél kiterjedtebb tudományos kutatása.

„Közelebb kerültünk a festményhez, mint korábban valaha” – mondta Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója kedden.

Az intézmény virtuális sajtótájékoztatón mutatta be a kutatás eredményeit. Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 márciusában a legújabb szkennerekkel és technológiákkal vizsgálta az 1665 és 1667 között készült alkotást. 1994 óta ez volt a kép második nagy volumenű vizsgálata.

A szakértők felfedezték, hogy Vermeer a lány mögé eredetileg egy zöld függönyt festett, mely azonban idővel eltűnt.

Röntgensugarak segítségével láthatóvá váltak a lány szempillái is, melyek szabad szemmel nem észrevehetőek.

A gyöngy fülbevaló pedig „illúzió” a múzeum szerint: lebeg, nincs akasztója, mely a fülhöz kapcsolná.

A vizsgálatnak köszönhetően először sikerül részletesen leírni Vermeer színpalettáját is. A legnagyobb titokra azonban, hogy ki lehet a képen szereplő fiatal nő, egyelőre nem találtak választ a tudósok.

Borítókép: Vermeer festménye a hágai Mauritshuis múzeumban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!