hiány

2020.01.20. 17:56

Nincs elég palládium a katalizátorokhoz

Négy évvel ezelőtt 500 dollár alatt volt egy uncia ára, most épp 2500 dollár felett jár, és egyre gyorsul a drágulás.

Világszerte emelkedik az igény a katalizátorok iránt, a szigorodó károsanyag-kibocsájtási előírások miatt autónként harmadával több nemesfémet használnak a katalizátorok – írja az Autó-Motor.

Az egyik kulcsfontosságú nyersanyag a palládium, aminek épp robbanásszerűen emelkedik az ára, mert nemhogy növekedne, hanem épp ellenkezőleg, csökken annak kitermelése – az utóbbi két hétben 25%-ot meghaladó mértékű volt a drágulás.

Amíg 2016 elején még 500 dollár alatt volt egy uncia (28,35 gramm) palládium ára, 2020. január 17-én már meghaladta a 2500 dollárt; korábban sohase emelkedett 1100 dollár fölé az ár. Nincs elég palládium a piacon, a kínai gyártók pedig mindent felvásárolnak.

Évi mintegy 10 millió uncia palládium forog a piacon, az utóbbi évtizedben a kereslet mindig meghaladta a kínálatot, a különbözetet a korábban felhalmozott tartalékból elégítették ki, de mára elfogytak az ilyen tartalékok. Dél-Afrikában, amely a palládium-kitermelés kétötödével a legnagyobb szereplő, 2019 novemberében az egy évvel korábbihoz képest 13,5%-kal csökkent a kitermelés.

Az autógyártók platinával próbálják pótolni a hiányzó palládiumot, ennek a nemesfémnek 1000 dollár az unciánkénti ára, amely a jelenlegi piaci helyzetben olcsónak számít, és az is marad, mert elemzők szerint középtávon is legfeljebb 1500 dollár/uncia szintre esik majd vissza a palládium ára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!