Kultúra

2009.07.30. 19:03

Új színekkel gazdagodik Aba-Novák életműve Esztergomban

Méltó volt a helyszín és a nagy érdeklődés az Aba-Novák Esztergomban című kiállítás délutáni esztergomi megnyitóján bemutatott alkotásokhoz.

F. K.

A bazilika szomszédságában álló északi kanonoksor épületében kialakított 250 négyzetméteres kiállítóteremben a barbár zseniként is emlegetett Aba-Novák Vilmos mintegy félszáz olajképe, száz grafikája, akvarellek, fotográfiák sora látható október 16-ig hétköznapokon – hétfő kivételével – délelőtt tíztől este hatig, szombaton és vasárnap délelőtt tíztől este nyolcig.

Helyey László színművész a művész szavakba öntött gondolatait tolmácsolta, majd a kiállítás anyagát Knapp János Pál alpolgármester ajánlotta a képzőművészet barátainak figyelmébe.

A tárlat magángyűjteményekből, a Magyar Nemzeti Galériából érkezett alkotásokból, illetve Kováts Kristóf támogatásával állt össze. A művész unokájának köszönhetően ritka családi fotók és olyan vázlatok, skiccek is várják a látogatókat, amelyek eddig mappákban rejtőzködtek.

Új színeket is kap Aba-Novák életműve. Leghíresebb alkotó ciklusai, például a cirkuszi korszak alkotásai, a vallási témájú képek mellet a középpontba került Aba-Novák arc- és tájkaraktereinek magával ragadó sorozata is.

Látható néhány igazi különlegesség is, például a korai időszak most előkerült kettős aktja és több akt-tanulmánya. Segítség ez ahhoz, hogy teljesebb, hitelesebb képet alkothassunk a képek alkotójáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!