önkéntesség

2019.04.05. 15:36

A bakancsosok és a spártaiak is szedték a szemetet Komáromban

A Natura 2000 védett területére gyűltek össze az önkéntesek, hogy a Fenyves-erdőt megtisztítsák a sok hulladéktól.

N. T.

Csaknem százan szedték a szemetet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

Csaknem száz önkéntes gyűlt össze a Dunapart Vadásztársaság felhívására a Fenyves erdőben található vadászháznál. A szervezők célja az volt, hogy az illegálisan lerakott és elszórt hulladékokat összegyűjtsék, és a Nakor Kft. által felajánlott konténerekben elszállítsák azokat a Natura 2000 védett erdőből.

Czita János alpolgármester, aki egyben az akció főszervezője volt, köszöntötte a megjelenteket, majd rövid útbaigazítás után több csoportban indultak el az önkéntesek, hogy az erdő több pontját és a Duna-partot is megtisztítsák. A szervezők az önkormányzat felajánlásának köszönhetően kesztyűket, hulladékzsákokat és vizet is biztosítottak a résztvevőknek.

A bakancsosok és a spártaiak is szedték a szemetet

A komáromi lakosok és a vadásztárság tagjai mellett az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub, valamint az ácsi Spartan Race Training Group tagjai is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe. Mindkét társaság gyakran látogatja meg az ácsi erdőt és szívügyüknek tekintették, hogy megtisztítsák környezetüket az illegálisan lerakott és elszórt hulladékoktól. A résztvevők jó kezdeményezésnek tartották az akciót, hiszen számos pontot sikerült összefogással megtisztítaniuk.

A nap végén a szervezők emellett várták vissza az önkénteseket a vadászházhoz, ahol a Dunapart Vadásztársaságnak köszönhetően mindenkit vendégül láttak egy tál vaddisznó pörköltre.

Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra

– A résztvevők csaknem 500 hektáros területet tisztítottak meg, így a nemes cél mellett az egészségükért is tettek – mondta Czita János. Hozzátette: a vadásztársaság korábban felkutatta az erdőben és Duna-parton található illegális szemétlerakókat, majd ezeket a helyeket GPS koordináták segítségével rögzítették, így a résztvevők a szervezők segítségével könnyen odataláltak a lerakókhoz, és meg tudták tisztítani az erdő több pontját is.

Czita János kitért arra is, hogy fontos a környezetünk védelme, ezért a kezdeményezéssel egyrészt példát akartak mutatni másoknak és felhívni azoknak a figyelmét, akik az erdő határába viszik ki a hulladékot, hogy ne tegyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában