Konyhai praktikák

2017.07.04. 15:36

Befőzés tartósítószer nélkül: egyszerűbb, mint gondolná!

Napjainkban egyre többen figyelnek oda arra, hogy egészséges ételek kerüljenek a családjuk asztalára. Most eláruljuk, hogyan készíthet a nyári gyümölcsökből finom befőttet tartósítószer nélkül – akár cukormentesen is!

Szénási Szimonetta

Befőzés

Forrás: Shutterstock

Sokan félnek otthon nekiállni a befőzésnek, pedig igazán egyszerű ezen finomság elkészítése, van viszont néhány alapszabály, amelyeket fontos betartani a siker érdekében. Lássuk, mik azok!

Ilyen szép meggyszemek kerültek az üvegekbe
Fotós: Sz. Sz.

1) A befőzés lelke: a tisztaság!

Minden eszköz – a tál, a befőttesüvegek, a fakanál, a konyharuha és a saját kezünk is – legyen tiszta és zsírmentes, hiszen a legkisebb szennyeződés vagy zsiradék is tönkreteheti a munkánkat.

2) Csak a legszebbet

Befőzéshez csak az érett, hibátlan szemeket használjuk! De nem kell aggódni, a cikk végén arra is választ adunk, mit kezdhet az érettebb, sérült vagy kissé már fonnyadtabb gyümölccsel.

3) Az előkészületek

Fontos, hogy a munka kezdetére már minden legyen odakészítve a kezünk ügyébe, így gyorsabban végzünk majd, és nem kell kapkodni sem.

4) És a titkos összetevő:

a pí-víz, amivel elkerülhetjük a felesleges tartósítószer-használatot.

Miért jobb a pí-víz?

A pí-víz tulajdonképpen egy minden szennyeződéstől megtisztított steril víz, ami esetünkben garantálja, hogy ne kerüljön be szennyeződés a befőttünkbe.

Amire szükségünk lesz:

– tetszés szerinti gyümölcs

– befőttesüvegek tetővel

– pí-víz

– tetszés szerinti édesítő (cukor, méz,természetes cukorpótló)

– konyharuha

– egy nagyobb lábas

A munkafolyamat pedig pofonegyszerű:

A kiválogatott gyümölcsöt – esetünkben meggyet – alaposan megmossuk, a legjobb, ha kétszer is. Ezt követően a tiszta, száraz üvegekbe töltjük, majd annyi pí-vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.

Akár cukorbetegek is fogyaszthatják

Mi most cukormentes változatot készíttetünk, de aki szeretné, a gyümölcs után tehet bele tetszőleges édesítőt is, majd utána mehet a víz.

Miután minden üveget megtöltöttünk, alaposan csavarjuk rá a tetőket. Fontos, hogy teljesen le legyenek zárva!

A teli üvegekre mehetnek is a tetők
Fotós: Sz. Sz.

Egy akkora lábasba, amekkorába beleférnek az üvegek (vagy több körben is főzhetjük őket) konyharuhát vagy újságpapírt teszünk, beleállítjuk az üvegeket, majd annyi vizet öntünk rá, hogy körülbelül az üveg feléig érjen.

Forrástól számítva csak negyed órányi dolgunk marad a befőttel
Fotós: Sz. Sz.

Ezután feltesszük főni; forrástól számítva 15-20 perc elegendő a gyümölcsnek, utána lezárhatjuk, majd hagyjuk a vízben kihűlni őket. Ezt követően mehet is a kamra polcára a finom és egészséges házi befőtt.

A címkék is felkerültek a finomságokra
Fotós: Sz. Sz.

Hogy mitől bio?

A képen látható lekvárok „bioságát” az adja, hogy a gazda nem használt permetszert, helyette úgynevezett feromont kibocsátó csapdákkal védekezett a kártevők ellen, aminek eredményeként jelentősen kevesebb kukaccal találkozott a gyümölcs felhasználása során.

És ahogy a cikk elején ígértük, megmutatjuk azt is, hogyan készíthet finom lekvárt a megmaradt gyümölcsből – természetesen azt is tartósítószer-mentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!