toborzás

2019.11.27. 07:00

150 millió forintból fejleszti a diákok nyelvtudását a TSZC

Általános tény, hogy napjainkban a középiskolából kilépő diákok nem rendelkeznek nyelvtudással, ezt a tézist próbálja lerombolni a TSZC nyelvoktatási projektje.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Hazánkban, a nemzetközi felmérések szerint a fiatalok 38 százaléka elutasítja a nyelvtanulást. Erre igyekszik megyénkben rácáfolni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával tavaly indult Kitárul a világ – Nyelvi kompetenciafejlesztés a Tatabányai Szakképzési Centrumban elnevezésű projekt.

Egyebek mellett ebben a témában erről szóltak az előadások is kedden a Mikes Kelemen Szakgimnázium és Szakközépiskolában rendezett toborzó és mérföldkő rendezvényen. Az nyelvtanulás elutasításának első cáfolatát a padsorokat zsúfolásig megtöltő fiatalok adták. A tagintézmény vezetője, Vargáné Vojnár Katalin bevezetőjében azt emelte ki, hogy a program milyen segítséget jelenthet a többnyelvűség elérésében.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, aki maga is tanított ebben a középiskolában, köszönetét fejezte ki a programban résztvevő nyelvtanároknak, megemlítve, hogy ebben a projektben a tanórákon kívül lehet újabb nyelvet elsajátítani, illetve a nyelvtudást magasabb szintre emelni. Emellett rávilágított a felnőttképzés fontosságára is, majd megjegyezte, hogy mekkora könnyebbséget jelenthet a diákok továbbtanulásában, ha már a középiskolában nyelvvizsgát szereznek.

Ezt követően Pákozdi Szabolcs projektvezető, valamint Ferencsik Andrea, a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nyelvtanára számoltak be az eddig eltelt időszak tapasztalatairól. Végezetül a toborzónak helyet adó oktatási intézmény már végzett tanulója is igyekezett kedvet teremteni diáktársainak a nyelvtanuláshoz.

Szintet emelni

Pákozdi Szabolcs úgy fogalmazott, hogy a projekt célja az volt, hogy az abban résztvevők nyelvismeretét egy szinttel megemeljék. A program két éve kezdődött szűkebb hazánkban, és jövőre zárul. Összesen 148,5 millió forintos támogatással valósul meg. Eddig 1045 embert sikerült bevonniuk ebbe az oktatásba, amelyben 67 nyelvtanár működik közre. Szűkebb hazánkban átlagosan tizenegy tagú csoportokban zajlik az oktatás három képzési helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában