Égi jelenség

2023.11.27. 17:33

Videó: rózsaszín sarki fény látszott Prédikálószékről

Ismét feltűnt vármegyénknél a titokzatos sarki fény. Ezúttal a megyehatárhoz közeli Prédikálószéken tündökölt az égen a rózsaszínben játszó égi jelenség.

Kemma.hu

Forrás: idokep.hu

Ebben az évben eddig már tucatszor tűnt fel az égen egy furcsa légköri jelenség, a titokzatos sarki fény, amelyet hazánkban igen ritkán látni. Erre most sem volt sok esély, mert ködbe burkolózott a táj. Ám volt egy magas pont Komárom-Esztergom és Pest vármegye határán, amely kiemelkedett a tejszínű homályból. Itt megmutatkozott a különleges égi játék. 

A félig Dömös közigazgatási területén elhelyezkedő Prédikálószéken volt látható idén a 12. észlelés. A ködfelhőzet fölé magasodó, 639 méter magasan lévő kilátó tetején elhelyezett kamera éjfél után csípte el a sarki fény rózsaszín táncát.

Mint azt megírtuk, vármegyénkben is számos helyen készültek lélegzetelállító fotók és videók a sarki fényről novemberben. Hol vöröses-lilás árnyalattal, hol zöldes-rózsaszín árnyalatban pompázott a sarki fény, amely az északi tájakhoz kötődő jelenség, amely a Nap és a Föld mágnesterének és légkörének a kölcsönhatása. Ilyenkor az történik, hogy a nap nagy sebességű kitörései elérik a Földet, a részecskék beleütköznek a Föld felső légkörének a gázatomjaiba, molekuláiba. Az ezúttal a Prédikálószékről látszódó  jelenségről az Időkép közölte a Pilisi Parkerdő videóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!