Döntött a testület

2023.11.24. 19:38

Ingyenesen szűrik lisztérzékenységre a tatabányai óvodásokat

A megyeszékhely önkormányzata valamennyi nagycsoportos tatabányai óvodás számára ingyenes szűrővizsgálatot biztosít a cöliákia, azaz a lisztérzékenység kiszűrésére.

Kemma.hu

Egy csepp vér elegendő a bizonyossághoz

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A közgyűlés novemberi ülésén hosszasan tárgyalták a képviselők a Boda Bánk László (Mi Hazánk) képviselő önálló indítványát egy új, nem kötelező óvodai szűrővizsgálat biztosításáról 2024 tavaszától. Az előterjesztés szerint 2022 őszén a Kertvárosi Óvodában szerveztek ilyen szűrést a 6. életévüket betöltő gyermekek számára. Az óvoda 59 gyermeke közül 24-en vettek részt a vizsgálaton. A képviselők döntése értelmében 2024 tavaszán valamennyi nagycsoportos óvodás esetében kérhető lesz a vizsgálat, amely során egy csepp vérből állapítható meg a lisztérzékenység. A betegségnek egyébként gyermekkorban nincsenek, vagy csak jellegtelen panaszai vannak, azonban korai felismeréssel súlyos szövődmények kialakulása (pajzsmirigy betegségek, csontritkulás, májbetegség) előzhető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!